Obyvatelé Palkovic sepsali petici proti hluku z pily

Palkovice – Část obyvatel Palkovic na Frýdecko-Místecku podepsala petici proti hluku, který způsobuje zvuk pily připojené k traktoru na zahradě jednoho z místních obyvatel. S majitelem pily Martinem Hykelem se jeho sousedé podle svých slov nedokážou domluvit. Pan Hykel oponuje, že za sporem je pouze závist sousedů. Zvýšenou hlučnost potvrdilo i měření hygieniků.

Hluk z traktoru, který pohání pilu na řezání kmenů stromů, spojil sousedy proti panu Hykelovi. „Velmi nás to obtěžuje, protože ten dům je v rezonanci a není kam utéct. Manželka tím velmi trpní, má zdravotní problémy,“ uvádí soused Martina Hykela Oskar Bílek. „Je to čtyři, pět měsíců, kdy si přivezl agregát. Je tam slyšet zvuk naftového motoru a značně větší hluk, který obtěžuje,“ dodává jiný soused Antonín Leder.

Majitel pily Martin Hykel tvrdí, že si jeho sousedi stěžovali dříve, než vůbec začal podnikat. „Já jim říkám, že jsme na svém. V zástavbové části obce se hlučit nesmí, ale my jsme jinde,“ říká.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Proti hluku z pily sepsalo petici 53 sousedů, nyní ji musí vyřešit starosta. „Poskytneme petici Městskému úřadu ve Frýdku-Místku, kde se tímto naším podnětem budou zabývat,“ uvádí starosta Palkovic Radim Bača (KDU–ČSL).

Hlučnost už měřili i hygienici, ale čísla zatím nezveřejnili. Čekají totiž na zprávu zdravotního ústavu. „Za porušení norem můžeme udělit pokutu do dvou milionů korun,“ informuje hygienička Miroslava Rýparová. Pokud by Martin Hykel hlučnost snížil, hygienici by mu pokutu nevyměřili.

Spor rozhodnou na stavebním úřadě ve Frýdku-Místku, kde podle informací České televize hledají cestu, jak provoz pily zastavit.