Sedlařík stíhaný v metanolové aféře dostal 5 let za daňové úniky

Zlín - Jednatel společnosti Verdana Robert Sedlařík dostal u zlínského soudu 5 let vězení za daňové úniky z obchodu s lihem. Soud mu zároveň na šest let uložil zákaz činnosti. Podle obžaloby připravil stát na spotřební dani o více než 12 milionů korun. Sedlaříkovi hrozilo až deset let vězení. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce i obhájci si ponechali lhůtu na podání odvolání. Líh ukrýval v tajném skladu, kde policie našla i 7 600 láhví tuzemáku s obsahem metanolu. Muž je proto stíhán i v metanolové kauze.

Soud uznal devětatřicetiletého Sedlaříka vinným z trestných činů krácení daně, poplatku a podobné povinné platby. V neregistrovaném skladu v centru Zlína skladoval více než 42 tisíc litrů alkoholu neznámého původu, za nějž podle žalobce nezaplatil spotřební daň. Láhve a šestilitrové barely nebyly označeny výrobní šarží, nebylo možné určit původ alkoholu.

Sedlařík od počátku vinu popírá. Tehdy uvedl, že některé šarže byly nečitelné a budou opraveny. Ve středu u soudu odmítl vypovídat, dnes uvedl, že celý život řádně pracoval a nikdy neměl problémy s distribucí. Spotřební daň za líh podle něj platil jeho výrobce, tedy Likérka Drak. Ve skladu údajně bylo asi jen 20 palet dodaných společností Vapa Drink, k nimž prý neobdržel doklady. Právě v tomto zboží byl ale objeven metanol.

Verdana je výhradním distributorem Likérky Drak pro Českou republiku. Před soudem dnes proto vypovídal i jednatel likérky Pavel Čaniga, který zaplacení spotřební daně potvrdil. Soud se ale nakonec přiklonil ke znaleckým posudkům, které měly odhalit zásadní nesrovnalosti v evidenci skladování i zdanění alkoholu. Podle státního zástupce Aleše Sosíka nelze vyloučit, že trestná činnost Sedlaříka byla součástí většího řetězce, do které bylo zapojeno více společností či lidí. „Nicméně důkazy se podařilo shromáždit a trestnou činnost prokázat pouze vůči panu Sedlaříkovi,“ uvedl.

Sklad Verdany ve Zlíně
Zdroj: ČT24

Když policie sklad plný nezdaněného alkoholu v centru Zlína loni na podzim objevila, Čanigu nejprve zatkla, protože alkohol byl v láhvích s etiketou Likérky Drak. Další vyšetřování ale ukázalo, že s případem nemá nic společného.

Rozbory alkoholu prokázaly, že láhve označené jako Tuzemák Likérky Drak, obsahují 50 procent jedovatého metanolu. Ve skladu bylo k distribuci připraveno 7 600 lahví o obsahu 0,42 litru. Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) by toto množství dokázalo usmrtit tisíce lidí. Ke spotřebiteli se ale alkohol nedostal.

Alkohol s obsahem metanolu ale nepocházel z Likérky Drak, vyroben byl v provozovně Vapa Drinku v Žeranovicích na Kroměřížsku. U soudu to ve středu potvrdil skladník Verdany, stejně jako kriminalistům předtím jednatel Vapa Drinku Viktor Koláček. Před soudem ale vypovídat odmítl kvůli svému stíhání v hlavní větvi metanolové kauzy. V té je spolu s dalšími třemi desítkami lidí stíhán také Robert Sedlařík. Je jediným obžalovaným, který figuruje v obou větvích – lihové i metanolové. V metanolové větvi případu Sedlaříka soud teprve čeká.

Sedlařík stíhaný v metanolové aféře dostal 5 let za daňové úniky (zdroj: ČT24)

Při dokazování několikrát zazněla i jména lihových králů bratrů Březinových. Robert Sedlařík byl policií před rokem v celoevropském pátrání na útěku zadržen v Holešově, přímo v domě patřící rodině Březinových. Těm patřil i sklad, který měl Sedlařík pronajatý a kde skladoval nelegální alkohol. Bratry Březinovy policie viní ze stamilionových lihových úniků, soud s nimi začne po novém roce, stejně jako velký metanolový proces.