Toxického alkoholu bylo tolik, že mohl zabít 158 tisíc lidí

Zlín – Na mimořádné tiskové konference zlínských policistů a státní zástupců ke kauze metanol došlo k předání návrhu na podání obžaloby. Policisté a žalobci shrnuli dosavadní vývoj v případu – v kauze je 31 obviněných, 38 mrtvých a 79 intoxikovaných lidí. Vyčíslená škoda od pojišťoven, poškozených a pozůstalých dosáhla částky bezmála 100 milionů korun. Policisté zároveň upozornili, že se jim nepodařilo vypátrat 2 000 litrů alkoholu s obsahem jedovatého metanolu.

Předáním návrhu na podání obžaloby zahájili zlínští policisté a žalobci dnešní mimořádnou tiskovou konferenci. Ředitel policie Zlínského kraje předal návrh dozorujícímu státnímu zástupci Romanu Kafkovi se slovy: „Teď už je to břemeno na vás.“ Spisový materiál je mimořádně rozsáhlý, má 31 tisíc stran včetně příloh.

Během více než rok trvajícího vyšetřování policisté vyslechli na 400 lidí, mezi nimi všechny obžalované, intoxikované, pozůstalé a další svědky. „V kauze je 31 obviněných, tři z nich jsou do současné doby stíháni vazebně,“ řekl náměstek ředitele policie Zlínského kraje Jindřich Kučera.

Třemi hlavními aktéry kauzy, kteří jsou ve vazbě, jsou údajný hlavní míchač otráveného alkoholu Rudolf Fian z Karvinska, jeho komplic a majitel firmy Carlogic z Řitky u Prahy Tomáš Křepela a údajný hlavní distributor otráveného alkoholu Jiří Vacula ze Zlínska.

Podle státního zástupce Romana Kafky se hlavní obvinění k případu stavějí rozdílně. „Dá se říci, že jeden z nich zcela svoji trestnou činnost popírá. Druhý z nich po prvotním úplném a opakovaném doznání nyní také popírá trestnou činnost. Je ale usvědčován řadou dalších důkazů včetně výpovědí na něj navazujících obviněných. Třetí z obviněných naopak doznává svoji trestnou činnost s tím, že maximálně zpochybňuje nejpřísnější právní kvalifikaci. Skutek jako takový ale doznává,“ přiblížil Kafka.

Státní zástupce Roman Kafka (vpravo) a náměstek policejního ředitele Zlínského kraje Jindřich Kučera
Zdroj: Zdeněk Němec/ČTK

Celkem sedmi z 31 obviněných hrozí za obecné ohrožení trest v nejvyšší možné sazbě - tedy 12 až 20 let vězení. Soud je ale může potrestat i výjimečným trestem. „Ostatní budou obžalováni z úmyslného ohrožování zdraví závadnými potravinami,“ dodal Kafka. Mezi těmito obviněnými je i jednatel společnosti Verdana a výhradní distributor Likérky Drak Robert Sedlařík. Toho tento týden soud potrestal pěti lety vězení a šestiletým zákazem činnosti za rozsáhlé daňové podvody s lihem. Verdikt zatím není pravomocný. Z obchodování s toxickým alkoholem se teprve bude zpovídat. Státní zástupci chtějí obžalobu vypracovat a podat v nejbližších týdnech.

S 32. obviněným v pořadí žalobci uzavřeli dohodu o vině a trestu. „K trestné činnosti se plně doznal, nahradil škodu pojišťovně i jakési bolestné poškozenému, který je v současné době bez následků, plně se zotavil,“ popsal důvody toho, proč s dohodou souhlasil, státní zástupce Jiří Zemek. Dohodu schválil soud v Havířově, muž odešel s podmíněným trestem.

2 000 litrů toxického alkoholu stále může být mezi lidmi

Kriminalistům se ale nepodařilo zajistit 2 000 litrů alkoholu s obsahem nebezpečného metanolu. Nemají o něm žádné informace. „Tento alkohol možná už neexistuje, protože osoby, které ho měly, ho raději zlikvidovaly. Druhou variantou je, že je pořád v oběhu mezi lidmi,“ řekl Kučera.

Policisté a žalobci také vůbec poprvé zveřejnili výsledky znaleckého posudku z oboru toxikologie. „Původně namíchaná směs, která byla dál nekontrolovatelně šířena, byla schopná zabít až 158 tisíc lidí,“ odhalil zjištění lékařského konzilia Karlovy univerzity z Hradce Králové dozorující státní zástupce Roman Kafka. Ohrožení obyvatelstva bylo proto mimořádně vysoké. Zdravotnický posudek má 2 546 stran, policie za něj zaplatila 678 tisíc korun. Součástí spisu je dalších 700 odborných vyjádření.

Studio ČT24 (zdroj: ČT24)

Policisté oznámili také výši škody, kterou vyčíslily pojišťovny, poškození a pozůstalí. V případě pojišťoven jde o škodu 13,5 milionu, u poškozených 45,5 milionu a u pozůstalých 35 milionů. Celková výše škody je tedy 94 milionů korun.

Celkem bylo obviněno asi 70 lidí, většina z ohrožování zdraví závadnými potravinami. Některé případy se již dostaly k soudům. Metanolová aféra začala loni 3. září a dosud si vyžádala 47 obětí. Letošní úmrtí po požití metanolu se již vyšetřují mimo hlavní část kauzy.

Na spotřebě alkoholu už se metanolová aféra neprojevuje

Češi podle Unie výrobců a dovozců lihovin kupují asi o sedm procent více alkoholu než loni. Strach z otravy metanolem už není tak silný jako před rokem. Potvrzují to pracovníci laboratoří, které nabízí testování alkoholu. Za celý rok otestovali jen pár vzorků, lidé většinou zájem o testování ztratili poté, co zjistili, že by si ho museli zaplatit sami. Kontrola jednoho vzorku totiž stojí 400 až 700 korun.

Obyvatele Jihomoravského a Zlínského kraje uklidnil také fakt, že letos se ani v jednom z krajů neobjevil případ otravy toxickým alkoholem. Nárůst prodeje potvrzují i prodejci alkoholu. „Lidé rychle zapomněli na metanolovou aféru. Naopak celníci a legislativa na to myslí velmi intenzivně, přitvrdili zákony. Prodej každé lahve je komplikovaný, musíme sledovat šarže a tzv. rodné listy. Je to pro nás podstatně složitější,“ popsal obchodník s nápoji Jan Hykrda.

Spotřeba alkoholu v době prohibice

  • 32% pravidelných pijáků tvrdý alkohol v době prohibice nepilo
  • 68% pravidelných pijáků prohibice od pití tvrdého alkoholu neodradila

Města jsou nicméně nadále obezřetná při pořádání vánočních trhů. Nalévání alkoholu sice nikde nezakázali, pečlivě ale vybírají prodejce, kteří se na trzích objeví. „My předcházíme možným komplikacím už samotným výběrem prodejců. Zájemce o stánek na náměstí Svobody si pečlivě prověřujeme, díváme se na jejich reference, na zkušenosti, které s nimi mají jinde,“ popsala přístup Brna ředitelka Turistického informačního centra Petra Kačírková.

Vánoční trhy na náměstí Svobody
Zdroj: ČT Brno/Bořivoj Hájek

„Navíc si myslím, že náměstí Svobody, které se stalo ikonou brněnských Vánoc, je pro prodejce prestižní záležitostí, takže by si žádný z nich nedovolil prodávat pochybný alkohol,“ dodala Kačírková.

Přesto se inspektoři České obchodní inspekce a Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) chystají před Vánoci posílit kontroly. Vloni v souvislosti s metanolovou aférou provedli přibližně 40 tisíc kontrol, letos tak intenzivní nebudou. „Stále se ale jedná o období, kdy inspekce chodí na kontroly nejčastěji z celého roku. Právě kolem Vánoc totiž dochází ke zvýšené míře nákupu i konzumace lihovin,“ vysvětlil mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Do ulic se vydají i pracovníci živnostenských úřadů jednotlivých měst.