Kauza Metyl: Policie ukončila vyšetřování, nedohledala 2000 litrů metanolu

Praha - Zlínská policie ukončila vyšetřování hlavní větve metanolové kauzy a dozorujícímu žalobci Romanu Kafkovi dnes předala návrh na podání obžaloby. Proces s hlavními viníky by měl začít v řádu týdnů. V kauze Metyl je nově stíhaný i podnikatel Radek Březina, který dosud čelil jen obvinění kvůli krácení daní. Podle deníku Právo se podílel na distribuci metanolu v Karlovarském kraji. Policie v souvislosti s otravami na Karlovarsku obvinila další čtyři lidi. Státní zastupitelství by je mělo obžalovat v nejbližších dnech či týdnech.

Policii se podařilo dohledat 13 tisíc litrů toxické směsi s metanolem, o dvou tisících litrech ale stále nemá žádné informace. „Buď už neexistují, protože osoby, které látku nakoupily, se jí zbavily, nebo je stále někde mezi občany,“ poznamenal náměstek zlínského krajského policejního ředitelství Jindřich Kučera.

Vyšetřování kauzy se protáhlo mimo jiné kvůli znaleckým posudkům, které podle šéfa zlínské policie Bedřicha Koutného nemají svým rozsahem v české justici obdoby. Zdravotní pojišťovny vyčíslily škodu u hlavní části kauzy na 13,5 milionu korun. „Škoda poškozených v trestním řízení je 45,5 milionu korun, škoda u pozůstalých je téměř 35 milionů,“ dodal Kučera.

Roman Kafka, dozorující žalobce: „Ze znaleckého posudku z oboru toxikologie plyne, že původní namíchaná směs, která byla dál nekontrolovaně šířena po celém území České republiky, byla způsobilá usmrtit až 158 tisíc lidí.“  

Metanolová kauza odstartovala loni v září, na otravu v následujících měsících zemřelo 47 lidí a okolo 80 skončilo s doživotními následky. Stíhaných je celkově 70, pět vazebně. V hlavní kauze je obviněno 31 lidí. Další z obviněných se k trestné činnosti plně doznal a byla s ním proto uzavřena dohoda o vině a trestu. Okresní soud v Karviné mu následně uložil podmíněný trest, uhradil i několikasettisícovou škodu zdravotní pojišťovně i odškodné postiženému, který je nyní bez následků.  

Sedm z 31 obviněných je stíháno pro úmyslné obecné ohrožení, za což jim hrozí až dvacet let vězení nebo i výjimečný trest. Ostatní jsou obviněni z ohrožování zdraví závadnými potravinami. Je mezi nimi například i Robert Sedlařík, jednatel společnosti Verdana, která je výhradním distributorem Likérky Drak. Soud mu v jiné kauze ve čtvrtek nepravomocně uložil pět let za daňové úniky při obchodování s lihem.

V kauze Metyl došlo i na lihového bosse Březinu

Toxickou směs namíchal v opavském skladu Rudolf Fian, od něj šla do Hranic na Moravě k Jiřímu Vaculovi, který fungoval jako hlavní distributor. Pětice dalších obviněných, mezi kterými je nově i Březina, pak přes Zlín a Mikulov směs dál rozvážela až na západ Čech. Policie je vyšetřuje jako samostatnou větev. K Březinovi se vyšetřovatelé dostali přes doznání dalších obviněných v této větvi. Podle deníku Právo Březina spolu s dalšími čtyřmi obviněnými dovezl na Karlovarsko stovky litrů toxické směsi metanolu. Tři lidé se po konzumaci tohoto alkoholu těžce otrávili. Březina tak čelí i obvinění z úmyslného trestného činu ohrožování zdraví závadnými potravinami, za což mu hrozí až osm let.  

Zlínský podnikatel je navíc už téměř rok stíhaný za půlmiliardový daňový únik kvůli nelegálnímu lihu. Podle rozsahu zabaveného alkoholu jde o největší podobný případ v ČR. Březinovi za to hrozí až 10 let vězení. Po celou dobu vyšetřování se ale snažil dělat vše pro to, aby se stíhání vyhnul. Týmu Reportérů ČT se nedávno podařilo získat tajné vzkazy, které dokazují, že se snaží z vazby ovlivňovat vyšetřování a uplácet svědky. Z instrukcí, které adresoval svým spolupracovníkům, vyplývá, že žádal peníze i pro vyšetřovatele, soudce nebo vlivné zlínské představitele.