Hadamczik míří na zámořskou inspekci, uvidí více než 20 českých hráčů

Praha – Hadamczik se vydá na první inspekční cestu do zámoří. Navštívit chce nejméně sedm zápasů. Mluvit chce před olympijskými hrami v Soči jak s mladými, tak se zkušenějšími a mezinárodně ostřílenějšími hráči o jejich roli v týmu. Do USA odcestuje společně s manažerem národního týmu Janem Černým v sobotu ráno a vrátí se v úterý 10. prosince.

„Chci hráče vidět v zápasech i s nimi mluvit. Zvědavý jsem hlavně na ty mladší, například na Gudase, Paláta a Šustra z Tampy. Jsem si ale samozřejmě vědom, že podle jednoho zápasu se toho moc posoudit nedá,“ řekl Hadamczik.

Druhá inspekce v lednu

Zámořskou misi začne Hadamczik na Floridě, kde navštíví souboj domácích Panthers s Philadelphií. V rozpisu má sedm zápasů, existuje i možnost, že navštíví více utkání. „Momentálně to ale vypadá, že se tak nestane. Sedm je teď dostatek. V lednu poletím do zámoří ještě jednou, s generálním manažerem Slávou Lenerem,“ uvedl Hadamczik.

Reprezentační kouč má zhruba z 80 procent jasno, jak bude jeho výběr do Soči vypadat, pokud budou všichni hráči zdravotně v pořádku. Kdy bude muset nominaci nahlásit, ještě není zcela jasné. Vedení mezinárodní federace se zástupci NHL řeší, zda do konce roku budou týmy zveřejňovat kompletní seznam vybraných hráčů, nebo jen část.

První část nominace do konce prosince

„Počítal jsem s tím, že nyní zveřejníme jen asi 18 hráčů a zbytek v lednu. Teď se o tom ale ještě jedná, snad bude v průběhu cesty jasno,“ řekl Hadamczik, který se připravuje na obě varianty. Podle současných plánů by prvním dnem „D“ měl být pátek 27. prosince.

Vedle olympijského týmu kouč řeší i složení výběru, který se v prosinci představí na turnaji Channel One Cup v Soči a Praze. „Už nyní jsme si určili širší nominaci, ve které je asi šest pětek. Asistent Josef Paleček a Sláva Lener chodí na extraligu, a až se vrátím, tak nominaci doděláme,“ řekl Hadamczik, který bude nominaci na třetí díl Euro Hockey Tour skládat den po návratu ze zámoří. „Určitě dostanou šanci evropští hráči, kteří usilují o nominaci do Soči. Budeme chtít sestavit co možná nejsilnější tým,“ dodal Hadamczik.

Zápasy, které Hadamczik navštíví:

25. listopadu: Florida (Tomáš Fleischmann) - Philadelphia (Jakub Voráček).

27. listopadu: Tampa Bay (Radko Gudas, Ondřej Palát, Andrej Šustr) - Philadelphia.

30. listopadu: Phoenix (Martin Hanzal, Radim Vrbata, Zbyněk Michálek, Rostislav Klesla) - Chicago (Michal Rozsíval).

3. prosince: Washington (Michael Neuvirth, Martin Erat) - Carolina (Jiří Tlustý, Radek Dvořák).

5. prosince: St. Louis (Roman Polák, Vladimír Sobotka) - NY Islanders (Radek Martínek).

6. prosince: Carolina - San Jose (Tomáš Hertl, Martin Havlát).

7. prosince: NY Rangers - New Jersey (Jaromír Jágr, Patrik Eliáš, Marek Židlický).