Opavské muzeum shromažďuje vzpomínky na revoluční rok 1989

Opava - Slezské zemské muzeum v Opavě shromažďuje předměty a vzpomínky pamětníků, které přiblíží dobu přelomu osmdesátých a devadesátých let minulého století. A vyzývá lidi, aby do sbírky přispěli. Spolu s několika dalšími muzei v Česku se tím zapojuje do unikátního evropského projektu Europeana 1989, jehož cílem je zachytit atmosféru revolučních událostí v Evropě.

Muzeum má zájem o fotografie, deníkové záznamy, dobové noviny a časopisy, plakáty, dokumenty, ale také hračky, oblečení, obaly od potravin nebo domácí spotřebiče, které přiblíží život v letech 1986 až 1992. Muzejníci jsou rovněž připraveni zaznamenat příběhy, které se k věcem vztahují. Sběrný den, kdy mohou lidé artefakty přinést přímo do muzea, je příští sobotu.

„Je to možná poslední příležitost, jak dobové materiály shromáždit,“ zdůraznil ředitel Slezského zemského muzea Antonín Šimčík . „Svědectví pamětníka bývá nejméně spolehlivé, byť mívá nejsilnější emoční rozměr. Příští rok uplyne od Sametové revoluce už 25 let. Budeme si pamatovat stále méně, dohledat památky bude čím dál tím obtížnější," vysvětloval Šimčík.

Listopad 1989
Zdroj: Hroch Pavel/ČTK

Lidé, kteří se rozhodnout do sbírky přispět, nemusí své památky muzeu nutně darovat, stačí je půjčit. Kurátoři jsou připraveni materiály ihned zdigitalizovat.

Sběrný den bude v opavském muzeu 30. listopadu od deseti dopoledne do šesti večer. Bude to také příležitost zavzpomínat. Pomohou dokumentární i hrané dobové filmy, které se tam budou promítat. Písničkář Václav Koubek slíbil vystoupení, které má začít ve dvě odpoledne.

Sbírka dosud proběhla ve třech českých městech. Aktuálně, v sobotu 23. listopadu, bude ve Vlastivědném muzeu Olomouc.

Vydáno pod