Brno odjelo z Třince bez bodů i bez vstřeleného gólu

Třinec - Hokejisté Třince porazili ve 24. kole extraligy Brno 3:0. Dvěma góly se pod výhru domácích podepsal útočník Martin Růžička. Brankář Šimon Hrubec počtvrté v sezoně udržel čisté konto a počtvrté jím podpořil vítězství 3:0.

Páteční výhra nad Slavií Ocelářům pořádně zvedla sebevědomí. Po třech bodech se dostavil i výkon, který znovu vrátil radost na tribuny Werk Arény. Třinec vlétl do souboje mnohem aktivněji a v úvodu navázal i na svou efektivitu z posledního mače: Rákos dostal od Krejčího přesný pas do jízdy a v osmé minutě z první větší možnosti dělovkou překonal Trvaje. Kometa reagovala zvýšenou iniciativou.

Svoboda však ve své příležitosti ztroskotal na Hrubcovi a pak rozlet Jihomoravanů zhatila dvě vyloučení v krátkém intervalu, která vrátila převahu na domácí stranu. Třinec sice ani jednu početní výhodu nevyužil, ale ve druhém dějství protivníka přišpendlil před Trvaje. Kometa ničím nepřipomínala třetí mužstvo tabulky a jen zřídka se dostávala z třineckých kleští.

Domácí vedení navýšil ve 27. minutě Martin Růžička, který v přesilovce z úhlu chytře schoval svůj pokus švihem za obránce a Trvaj přes zakrytý výhled puk nezachytil. Třinec byl dále při chuti. Vzápětí mohl přidat třetí gól Květoň, ale ve vyložené šanci trefil Trvajovu vyrážečku a brněnský brankář mu pak zmařil i gólovou dorážku z brankoviště. Výrazná převaha domácích však ve třetí gól nakonec vyústila.

Obránce Hrabal vystřihl sólo podél mantinelu a ještě vtipnou přihrávkou zpoza brány uvolnil Růžičku, který zblízka pohodlně zavěsil. Od další trefy pak Kometu uchránila tyč, kterou trefil dnešní hlavní spalovač šancí Květoň. Domácí v závěru upustili od nátlaku a Brno znovu zle dotíralo na jejich branku. Jenomže Hrubec byl k nepřekonání. Hosté mohli koncovku utkání ještě klidně zdramatizovat, ale Koreis, Zohorna a Jenyš si ve vyložených šancích pokaždé vylámali zuby na třineckém gólmanovi. Třinečtí se tak počtvrté v ročníku doma radovali z výhry 3:0.

HC Oceláři Třinec - HC Kometa Brno 3:0 (1:0, 2:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 8. Rákos (Krejčí, Kania), 27. Martin Růžička (Hrabal, Roth), 36. Martin Růžička (Hrabal). Rozhodčí: Husička, Polák - Flegl, Štofa. Vyloučení: 6:8. Využití: 1:0. Diváci: 3 829.

Třinec: Hrubec - Hrabal, Galvas, Roth, Linhart, Krejčí, Kania, Lojek, Foltýn - Martin Růžička, Bonk, Varaďa - Orsava, Polanský, Adamský - D. Květoň, Peterek, Rákos - Matuš, Marek Růžička, Rufer. Trenéři: Kalous a Marek.

Brno: Trvaj - D. Nosek, Jan Hanzlík, Kováčik, Kempný, Kuboš, Žižka - Jenyš, Čermák, J. Káňa II - T. Svoboda, Němec, J. Hruška - Dočekal, Koreis, Burian - H. Zohorna, Holec, Wasserbauer. Trenéři: Kýhos, Pešout a Beran.

Pavel Marek (Třinec): „Dneska jsme předvedli jeden z nejkomplexnějších výkonů v sezoně. Máme radost, že se hráči naučili respektovat sílu soupeře. A že si uvědomili, že musí hrát hokej jednoduše, zodpovědně a trpělivě. Pro psychiku bylo důležité, že jsme teď po šňůře tří proher dvakrát zabrali. Je to známka kvality mužstva, že se dokázalo zvednout a oklepat.“

Martin Pešout (Brno): „Nesehráli jsme zase tak špatný zápas. Doplatili jsme ale na naši střeleckou nemohoucnost. Měli jsme ke třiceti střelám na branku, ale nedokázali dát gól. I když jsme nebodovali, tak mě potěšilo, že to hráči ani za stavu 0:3 v půlce zápasu nezabalili a bojovali až do konce.“