Žalobce: Šéf gangu koupil detektivovi z ÚOOZ auto

Brno – Krajský soud dnes začal řešit další případ, kdy se elitní policista údajně nechal uplácet. Stanislav Švábenský z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) čelí obvinění z přijímání úplatků a z podvodu. Soudní líčení bylo neveřejné, rozsudek se očekává až v lednu.

Detektiv Stanislav Švábenský ze zlínské depozitury Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) údajně v roce 2009 dostal jako úplatek vedle pravidelných plateb i osobní automobil. Uplácet ho měl Jan Švédík, šéf organizovaného gangu a podnikatel stíhaný za rozsáhlé daňové úniky. Švédík za to od Švábenského získával informace z policejních spisů.

„Stanislav Švábenský poskytoval za pravidelné úplaty informace z policejního prostředí. Kromě finanční hotovosti se jednalo i o koupi osobního vozidla. Celková částka přesahuje 900 tisíc korun,“ uvedl státní zástupce Petr Bejšovec. Švábenský u soudu vypovídal víc než hodinu. Soudkyně vyslyšela jeho žádost a vyloučila z líčení veřejnost. Obžalovaný totiž hodlal mluvit o citlivých informacích ze zákulisí protimafiánského útvaru.

Vedle uplácení čelí Švábenský i obvinění z podvodu. „Chtěl po Švédíkovi úplatek za to, že ovlivní nějaké šetření. Nic takového neudělal, nic neovlivnil, peníze ale převzal,“ dodal Bejšovec. 

Švábenský může dostat desetiletý trest

Kromě Švábenského a Švédíka čelí obvinění i Světlana Ťavodová z Celní správy Zlínského kraje. „V případě paní Ťavodové se jednalo o výrazně nižší částky i rozsah. Poskytla pouze základní informace z prostředí celní správy,“ řekl Bejšovec

Každého obviněného se týkají jiné sazby. Švábenský může dostat až desetiletý trest. Zatímco Ťavodová zůstala zaměstnankyní celní správy a je pouze mimo službu, Švábenský před dvěma lety z ÚOOZ odešel a pracoval na krajském ředitelství policie, loni byl ale propuštěn.

O tom, že Švábenský přijímá úplatky, údajně věděl známý zlínský advokát Josef Kapušňák. Ten dokonce v minulosti obhajoval Švédíka v kauze obchodování s kovovým odpadem. Kapušňák měl údajně vydírat Švábenského, aby ovlivnil jiný případ a doporučil stáhnout trestní oznámení. Obvinění z vydírání ale odmítl.

I Švábenského předchůdce, Marian Hanák, se zapletl s těmi, proti kterým měl bojovat. Za podvody se železným šrotem už byl zatčen, policie ho na útěku dopadla na Slovensku. Hanáka spolu s Hanou Čoukovou ze zlínské hospodářské kriminálky dokonce obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) z obchodování s citlivými policejními informacemi. Přímo v policejní budově měli kopírovat spisy, za které jim lidi z podsvětí byli ochotni dobře zaplatit. Žalobce Kafka kromě nich obvinil i dva podnikatele, Radomíra Vybírala a Jana Švédíka. Ti se přiznali, Hanák odmítl vypovídat, Čouková se bránila tím, že jen plnila pracovní povinnosti. Hanákovi hrozí až dvanáctiletý trest.