První sníh způsobil ve Zlínském kraji několik dopravních nehod

Zlínský kraj - První sníh způsobil dnes dopoledne ve Zlínském kraji několik dopravních nehod. Obešly se bez tragických následků, několik lidí ale bylo zraněno. Sníh však komplikoval dopravu. Havárie kamionu s nákladem železa v Lidečku na Vsetínsku si vyžádala uzavírku silnice I/57, zpoždění nabíraly i autobusy MHD.

Podle mluvčího krajských hasičů Libora Netopila zůstal kamion asi se 40 tunami železa zaklíněn ve svodidlech nad srázem do potoka a hrozilo, že se převrátí. „Hasiči zajistili celou soupravu proti pohybu a do koryta potoku instalovali norné stěny pro zachycení případného úniku nafty z nádrže tahače,“ uvedl Netopil. Tahač se v Lidečku stále nepodařilo vyprostit, hasiči podle Netopila zřejmě odpoledne povolají techniku záchranného útvaru z Hlučína.

Hasiči zasahovali také u dopravních nehod se zraněním u Míškovic na Kroměřížsku, v Mladcovské ulici ve Zlíně nebo u Valašské Polanky na Vsetínsku. Podle policejního mluvčího Aleše Mergentala se nejvíc nehod stalo na Vsetínsku, obešly se však bez vážnějších následků. „Většinou se jednalo o uklouznutí či nedobrzdění. Od rána je ale problém se sjízdností Sirákova,“ uvedl Mergental.

Nehoda kamionu na Zlínsku
Zdroj: ČT24/HZS ZLK

Výrazná zpoždění nabíraly po ranním hustém sněžení na některých linkách vozy Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice (DSZO), která zajišťuje městskou hromadnou dopravu na Zlínsku. Podle mluvčího DSZO Vojtěcha Cekoty vznikaly problémy v kopcovitých úsecích, například na Kudlově. Ve Zlíně - Kostelci zase kloubový autobus sklouzl mimo vozovku. Další vozidla nabírala zpoždění v kolonách pomalu jedoucích vozidel.

Nejvíce sněhu dnes v kraji napadlo na Zlínsku a na Vsetínsku, problémy se sjízdností se ale vyskytly i na Uherskohradišťsku. „Napadlo do pěti centimetrů, takže v zásadě jen poprašek. Jen ve vyšších polohách zůstává na cestě sněhová kaše. V noci by však mělo znovu sněžit,“ řekl jednatel Správy a údržby silnic Valašska Jaromír Kořistka. Meteorologové předpovídají na noc a úterý četnější srážky na Valašsku a v Bílých Karpatech.

Vydáno pod