Sníh zasypal hory i jesenické a beskydské podhůří. První silnice se zavře

Olomouc – Nový sníh pokryl už nejenom hřebeny hor, nýbrž i níže položená místa. Zbělaly i silnice, jejich správci proto k dosavadní práci s námrazou museli začít uklízet sníh. Nejvíce ho napadlo v Beskydech a Jeseníkách – až deset centimetrů. Kolem dvou centimetrů ale je i v nižších polohách na severu a východě Moravy. V Čechách je sníh hlavně na horách, u přehrady Souš začne odpoledne kvůli zledovatělému sněhu první z tradičních zimních uzavírek.

Do bílého rána se probudili obyvatelé některých částí Olomouckého kraje, kde leželo v nižších polohách nejvíce sněhu, o to více ho potom napadlo na horách. „Napadlo od dvou do deseti centimetrů, sníh začal padat od 300 metrů,“ řekl dispečer šumperských silničářů. Sníh v nižších polohách byl také v sousedním Pardubickém kraji například u Lanškrouna nebo Žamberku a také na okraji Českomoravské vrchoviny na Chrudimsku.

Po osmé dopoledne ale začal padat sníh také pod Beskydy, napadl v nižších polohách ve Zlínském a Moravskoslezském kraji. Sníh je na silnicích vesměs rozbředlý, tam, kde se nesmí solit, jsou cesty posypané. Silničáři zdůraznili, že jsou všechny cesty sjízdné, například na hlavním tahu z Frýdku-Místku na Slovensko ovšem kontrolují policisté, zda mají řidiči kamionů řetězy. Bez nich je do Beskyd nepustí.

Silnic v oblastech Beskyd a Jeseníků, kde je nejvíce, se také týká výstraha Českého hydrometeorologického ústavu. Podle ní se ve výškách nad 600 metrů mohou vytvářet sněhové jazyky. Výstraha platí až do úterního odpoledne.

V dalších regionech je sníh především na horách. Na Vysočině napadl například ve Žďárských vrších, o silnice se stará 34 sypačů – pro správce komunikací v hornatém regionu je to zatím největší zásah kvůli sjízdnosti.

I v nejvyšších pohraničních horách je ale sněhu méně než v Jeseníkách a Beskydech. V královéhradecké části Orlických hor varují silničáři před namrzající vrstvou sněhu, v Krkonoších před silným větrem. V Jizerských horách potom v 17 hodin začne první z tradičních zimních uzavírek. Po celou zimu bývá kvůli ochraně zdroje pitné vody uzavřena silnice druhé třídy u přehrady Souš. Teď už je tu tolik sněhu, který navíc zledovatěl, že Liberecký kraj rozhodl o uzavírce, která skončí, až na jaře roztaje. „Na silnici leží zledovatělá vrstva sněhu, která zvyšuje riziko dopravních nehod a následně možnost znečištění vodárenské nádrže,“ zdůvodnil omezení vedoucí inspektor krajské správy silnic Pavel Fořt. Loni byla silnice uzavřena už 30. října a provoz na ní byl obnoven o půlnoci z 3. na 4. května letošního roku.