Babybox v Olomouci opět někdo využil. Novorozeně dostalo jméno Emílie

Olomouc - Další zdravé dítě skončilo v babyboxu. V neděli někdo odložil novorozenou holčičku do speciální vyhřívané schránky pro nechtěné děti, která je při olomoucké fakultní nemocnici. „Dítě je zdravé, váží více než tři a půl kilogramu a měří padesát centimetrů,“ uvedl mluvčí nemocnice Egon Havrlant. Dítě u sebe nemělo žádný vzkaz či doklad, který by napovídal něco o jeho totožnosti.

Za sedm let existence babyboxu v Olomouci je to sedmé dítě, které v něm personál nemocnice našel. „Holčička je celkem devadesátým šestým dítětem odloženým do babyboxů v Česku,“ doplnil Havrlant.

Protože v neděli bylo Emílie, personál novorozeneckého oddělení tak dítě zatím pojmenoval. O nálezu novorozeně nemocnice informovala radnici a policii. „Magistrát se v takových případech stává opatrovníkem a žádá soud o rozhodnutí o dalším umístění dítěte. Pokud bude nadále zdravé, koncem týdne by se mohlo dostat do přechodné pěstounské péče,“ řekl Havrlant.

V Olomouckém kraji fungují čtyři babyboxy. Kromě Olomouce jsou umístěny také v areálu šumperské a přerovské nemocnice a od letošního roku i v prostějovské nemocnici.

V schránkách jsou čidla, která upozorní zdravotníky na jednotce intenzivní péče dětského oddělení, že se dvířka otevřela. Vnitřek babyboxu snímá videokamera. Umístěná je ale tak, že člověka, který do schránky dítě položí, nezabírá a on zůstává v anonymitě. Policisté po lidech, kteří dítě do schránky bezpečí odloží, nepátrají. Dítě není ohroženo na životě, nejde o trestný čin.

Babyboxy mají i své odpůrce, včetně České neonatologické společnosti. Loni se proti nim postavil Výbor OSN pro práva dítěte. Podle něj odporují babyboxy pěti článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na totožnost, státní příslušnost a možnost znát své rodiče. První babybox v Česku byl otevřen v roce 2005 v sídle kliniky GynCentrum v pražském Hloubětíně, po celé republice je jich asi šedesát.