Mladí medikové operují virtuálně. Zákroky si zkouší na trenažerech

Brno - Brněnská Fakultní nemocnice u svaté Anny má nové trenažery, na kterých si studenti medicíny budou moci vyzkoušet virtuální operace. Teprve potom přistoupí ke skutečným operacím s pacienty na sále. Na simulátoru se studenti budou moci naučit, jak řešit problémy bez stresu, řekl dnes děkan Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Jiří Mayer. Simulační přístroje stály sedm a půl milionu korun.

„Nácvik začíná od nejjednodušších činností, od stříhání a nakládání klipů, až po samotné operace,“ popsal schopnosti simulátoru přednosta první chirurgické kliniky brněnské nemocnice Ivan Čapov. Podle mluvčí nemocnice jsou simulátory první v republice.

Studenti na speciálním trenažeru uvidí také změny v organismu, které u nemocných lidí nastávají. V praxi potom budou méně zaskočení a jistější. Podle děkana Mayera nyní neexistuje přesná definice toho, co musí absolventi lékařských fakult zvládat. „Na definicích pracujeme. Problémem je, že když určíme, že by student měl být alespoň jednou přítomen resuscitaci, tak mu to musíme zajistit. V provozu nemocnic je to však velmi obtížné,“ uvedl děkan.

O simulátorech hovoří přednosta chirurgie Ivan Čapov (zdroj: ČT24)

Simulační přístroj takové situace umožní. Studentům navíc trenažer dá i zpětnou vazbu. „Například pokud student udělá chybu, přístroj nasimuluje vykrvácení pacienta a potom ten výstup hodnotí velmi negativně,“ uvedl lékař Tomáš Paseka z chirurgické kliniky.

„Když jsem studoval medicínu já, tak jsme měli především knihy a atlasy. Pokud chtěl člověk získat praktické zkušenosti, byl na experimentálním sále,“ vystihl pokrok v medicíně Čapov. Podle něj přístroj umí od nejjednodušších operací slepého střeva, až po náročné zákroky v dutině břišní.

Přístroj nabízí několik programů, nejčastější operace v dutině břišní, ale i operace srdce či plic. Do budoucna chtějí lékaři oslovit i kolegy z gynekologie a urologie, aby přístroj nabízel i programy pro ně. Simulátory budou sloužit také začínajícím lékařům, kteří mají za sebou jen několik operací a potřebují si nanečisto vyzkoušet složitější úkony.