Zámek v Dlouhé Loučce je na spadnutí, šance na záchranu mizivá

Dlouhá Loučka – Barokní zámek v Dlouhé Loučce na Uničovsku se rozpadá a zřejmě se ho už nepodaří zachránit. Jeho majitelé, kterých bylo během posledních patnácti let nejméně sedm, do jeho oprav totiž vůbec neinvestovali, a tak více než 300 let stará památka nezadržitelně chátrá. Teď navíc ohrožuje i návštěvníky přilehlého parku. Podobně je na tom mnoho památek nejen na Olomoucku, ale i v Moravskoslezském kraji.

Pěšinkou přímo pod rozpadající se západní stěnou zámku v Dlouhé Loučce denně procházejí desítky lidí, kteří si tudy krátí cestu do nedalekého domu s pečovatelskou službou. V posudku statika stojí, že hrozí akutní nebezpečí zřícení celé stěny a že je potřeba vybudovat nové oplocení celého areálu zámku.

„Nebezpečí je podle statika vysoké. Zeď musí zabezpečit vlastník na své náklady. Pro nás je nejdůležitější, aby nebylo ohroženo zdraví kolemjdoucích. Musí být posunut plot, aby nebyl nikdo ohrožen nějakým padajícím kusem,“ uvádí tiskový mluvčí Městského úřadu Uničiv Marek Juráň. „Našim zájmem je, aby byl plot posunut. Tato tristní situace trvá už dvacet let a nevěřím tomu, že vlastník tuto stavbu brzy odstraní , protože nekomunikuje a nespolupracuje,“ dodává starosta Dlouhé Loučky Ladislav Koláček.

Reportáž Lenky Kratochvílové (zdroj: ČT24)

Majitel zámku se nezdržuje ani na své zlínské adrese,  kterou uvádí při dopisování s úřady. Nyní ale požádal Ministerstvo kultury, aby zámek vyškrtl ze seznamu nemovitých kulturních památek. „Tento týden bude zasedat regionální komise pro posuzování návrhu, která se usnese a vyvodí závěr. Stanovisko pošleme na Ministerstvo kultury,“ informuje památkář Národního památkového ústavu v Olomouci Dalibor Buršík.

Zámek v Dlouhé Loučce vévodí seznamu nejohroženějších památek Olomouckého kraje. Jeho devastace začala v roce 1986, kdy byl v zámku sklad obuvi a kdy také kompletně vyhořel. Plameny ušetřily jen zámeckou kapli. Kdysi chlouba Dlouhé Loučky má dnes zřícené stropy, rozkradenou dlažbu i vzácnou výzdobu.

„Myslím, že zámek nezachrání nikdo. Je to hrůza, člověk je bezmocný, protože sám nic nezmůže, ani obec. Zámek byl dokonce nabídnut ke koupi, ale městské zastupitelstvo rozhodlo, že náš rozpočet by to neutáhlo,“ uvádí starosta Dlouhé Loučky Ladislav Koláček (NEZ). „To, co můžeme maximálně udělat, je upozornit výkonný orgán památkové péče na stav, který je neutěšený. Nemůžeme pokutovat,“ tvrdí ředitel Národního památkového ústavu František Chupík.

A také proto chátrají i další památky – bývalý empírový lihovar v Rudě, měšťanský pivovar v Olomouci, městská jatka v Ostravě, barokní zámek v Hnojníku či v Chotěbuzi – všechny tyto objekty a mnoho dalších už památkáři museli zapsat na seznam ohrožených památek v havarijním stavu.