Archeologové našli v Bohumíně stopy středověkého města

Bohumín – Bohumín odhaluje svoji historii. V minulých týdnech začala rekonstrukce secesního národního domu, na místě pracují i archeologové. Objevili už první předměty. Národní dům totiž stojí na místě dvou středověkých parcel, kde stály měšťanské domy.

Archeologové, kteří ve Starém Bohumíně pracují už několik týdnů, hlásí první nálezy: středověkou studnu, keramické pokličky, skleněné střepy nebo zvířecí kosti. Národní dům totiž stojí na nejprestižnější parcele v rámci středověkého města. „Nalezli jsme třeba fragment středověké pokličky, který poznáme díky charakteristickému úchytu. A barva výpalu nám umožňuje ty nálezy poměrně přesně zařadit,“ vysvětluje ředitel Národního památkového ústavu v Opavě Michal Zezula.

Keramika podle archeologů pochází ze čtrnáctého století. „Každá vrstva je zdokumentovaná a každý nález má svoje číslo, které je nezaměnitelné,“ dodává Michal Zezula. Všechny nálezy budou po dokončení výzkumu uloženy v muzeu v Opavě. Do Národního domu se pak opět vrátí dělníci a budou pokračovat v rekonstrukci.

Reportáž Nadi Chattové (zdroj: ČT24)

Po kompletní rekonstrukci se má do Národního domu vrátit restaurace, hotel a taneční sál. „V hlavním sále Národního domu si člověk může zavzpomínat. Já jsem tady chodil do tanečních a na další plesy. Zájem města je dostat dům do původního stavu, aby se tu společenské akce mohly zase konat,“ uvádí místostarosta Bohumína Lumír Macura (ČSSD).

V novém sále si zatančí až 300 lidí. Na první ples si budou místní muset ještě počkat, celá rekonstrukce za téměř 50 milionů korun je naplánovaná až do jara roku 2015.