Nejkrásnější alej kraje roste podle Arniky v Andělské Hoře

Andělská Hora - Nejkrásnější alejí Moravskoslezského kraje je podle internetové ankety pořádané sdružením Arnika více než dvě stě let staré stromořadí v městečku Andělská Hora. Stromy lemují cestu k poutnímu kostelu svaté Anny na Anenském vrchu. Druhou nejkrásnější v celém Česku je Preissnitzova lázeňská kolonáda v Jeseníku.

O titul Alej roku 2013 bojovalo šedesát jedna nominovaných alejí. „Absolutní vítězkou se stalo stromořadí spojující Jedovnice s Lažánkami v Moravském krasu, na druhém místě skončila alej lázních v Jeseníku, třetí byla Alej Na valech v Poličce,“ informoval mluvčí Arniky Vratislav Vozník.

Nejkrásnější alej Moravskoslezského kraje nominovala Kateřina Bujnochová. Návrh doplnila fotografiemi, se kterými také vyhrála fotografickou část soutěže. Alej na Anenský vrch, v jejíž horní části je křížová cesta, je od roku 2008 vyhlášena za památnou. Její počátek je spojen se vznikem kostela a poutní cesty k němu. Nejstaršími stromy jsou lípy v horní třetině stromořadí. Mají více než dvě stě let a obvod kmene dosahuje až čtyř metrů. Střední část je pestřejší - vedle lip jsou tam jasany, javory a ojediněle i smrk a bříza, spodní část je převážně javorová a je nejmladší. „Alej patří k nejzachovalejším a nejúplnějším starým alejím v Chráněné krajinné oblasti Jeseníky. Zároveň je velmi působivou dominantou krajiny i města,“ uvádí Kateřina Bujnochová.

Alej ve Veltrusech
Zdroj: Arnika/Irena Brožová

Ekologické sdružení Arnika, které sestavuje známé žebříčky znečišťovatelů ovzduší, chrání aleje několik let. Iniciovalo také petici Zachraňme stromy, která požadovala zákonnou ochranu alejí a stromů v krajině i ve městech. Podepsalo ji třicet tisíc lidí. „Petice přispěla ke zrušení výjimky, která umožňovala silničářům kácet stromy u silnic bez povolení,“ uvedl Vratislav Vozník. Dodal, že Arnika vytvořila první celostátní statistiku, kterou upozornila, že v posledních letech zmizelo od silnic v Česku více než sto tisíc stromů.