Ostravský magistrát otevře školku pro děti zaměstnanců

Ostrava - Ostravský magistrát otevře od příštího ledna firemní mateřskou školu. Sídlit bude přímo v budově Nové radnice a bude sloužit pouze pro děti zaměstnanců. „Kapacita školky bude čtyřiadvacet dětí, o které se budou starat tři odbornice s praxí s předškolními dětmi. Dvě budou mít pedagogické vzdělání, třetí bude mít zdravotnickou kvalifikaci," řekla mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská.

Primátor Petr Kajnar věří, že matky zaměstnané na úřadě magistrátní školku ocení. „Budou se moci nejenom vrátit dříve do práce, ale když už v ní budou, školku budou mít v místě, kde pracují, což jim ušetří čas," řekl Kajnar. Dodal, že podle průzkumu mezi zaměstnanci je o školku zájem.

Zařízení bude otevírat ráno ve čtvrt na sedm, v pondělí až čtvrtek bude fungovat do čtvrt na šest večer, v pátky do čtvrt na čtyři odpoledne. „Provozní dobu můžeme ještě přizpůsobit požadavkům rodičů, kteří se budou také podílet na úhradě nákladů. Budou platit stravu a přispívat na provoz. O výši příspěvku budou radní teprve rozhodovat,“ uvedla Vojkovská.

Firemní školka
Zdroj: ČT Brno

Náklady magistrát odhaduje na necelé tři miliony korun. Na provoz v prvních osmnácti měsících získalo město dotaci. „Pak uvidíme, jestli z toho uděláme školské zařízení, které by mohlo dostávat i dotace z ministerstva školství, a potom by bylo otevřeno všem, nebo zůstaneme u firemní školky dotované městem a rodiči,“ vysvětloval Kajnar.

Firemní školky otevírá v posledních letech řada společností a institucí, které tak řeší nedostatek míst ve státních zařízeních a zároveň rozšiřují výhody pro zaměstnance. Svou firemní školku letos otevřela například Vysoká škola báňská-Technická univerzita Ostrava. Od roku 2010 má vlastní předškolní zařízení třeba městský úřad v Českém Těšíně.

Vydáno pod