Hlučínský kostel ukrýval historické dokumenty

Hlučín – Zachovalé dokumenty z roku 1786 našli dělníci při opravě kostela svatého Jana Křtitele v Hlučíně. Latinsky psané listiny byly schované v kovovém tubusu v malé věži. Podle památkářů přitom kostel naposledy rekonstruovali na začátku 20. století, tehdy je ale nenašli.

Kovový tubus je silně zkorodovaný, listiny v něm ale naprosto neporušené. Farář Martin Šmíd je nechal přeložit. Na jedné z listin je doklad o tom, že kostel v roce 1786 opravoval klempířský mistr z Ratiboře Josef Korger se synem. „Písemnosti obsahují podpisy tehdejších členů magistrátu města a řemeslníků hradního pána barona Bretschneidera. Je tam záznam, že se tak stalo za vlády pruského krále Fridricha Viléma druhého v době, kdy hlučínské panství držel Gruttschreiber,“ prozrazuje farář Martin Šmíd.

V kovové schránce byly i mince z roku 1774. Kostel svatého Jana Křtitele stojí na středověkých základech, koncem 16. století několikrát vyhořel. „Kostel byl v17. a18. století hodně opravován a barokanizován. Poslední opravou potom prošel začátkem 20. století,“ uvádí Michaela Pflegrová z Národního památkového ústavu.

Reportáž Ivy Piskalové (zdroj: ČT24)

Rekonstrukce kostela by měla skončit až v polovině ledna, už za dva týdny ale chtějí do věžičky na kněžištěm uložit kopie nalezených archiválií a spolu s nimi dokumenty z dnešní doby. „Podle diecézní směrnice se všechny tyhle dokumenty z bání věží uchovávají ve farnostech, případně mohou tyto materiály využívat místní muzea,“ vysvětluje mluvčí  Ostravsko-opavské diecéze Pavel Siuda.

Oprava hlučínského kostela přijde na 7,5 milionu korun. Více než 6 milionů pochází z evropských dotací, 700 tisíc dalo město a zbývající peníze věnovali farníci.