Krnovští varhanáři rekonstruují vzácný nástroj z 19. století

Krnov – Krnovští varhanáři dokončují rekonstrukci nástroje z počátku devatenáctého století. Varhany za pouhé jedno euro dostala od německého dárce Kongregace Milosrdných sester svatého Kříže v Bratislavě. Rekonstrukce přijde řád na téměř 10 tisíc eur. Varhany poprvé zaznějí v nově opraveném kostele v Podunajských Biskupcích při bohoslužbě o druhé adventní neděli.

Během jediného týdne musejí varhanáři stihnout usadit píšťaly, uspořádat klávesy, nástroj postavit, odzkoušet, rozložit a odvézt na Slovensko. Na rekonstrukci pracují profesionálové už téměř půl roku. Proto je překvapilo, že si farníci na opravu starých varhan nejdříve troufli sami. „Jak dlouho by jim to trvalo, si nedokážu představit. Určitě by to bylo v řádu několika let. Když s tím začali a osahali si to, zjistili, že už je to nad jejich síly,“ uvádí ředitel Rieger-Kloss Varhany Jakub Škrbel. „To bylo tak sežrané červotočem a mělo to takové skryté závady, o kterých nevěděli, že si nedovedu představit, že by to udělali přímo na místě,“ vysvětluje konstruktér varhan Josef Riedl.

Reportáž Ireny Vojkůvkové (zdroj: ČT24)

Pro varhany vyrobili cínaři také výjimečné zdobené píšťaly, které znějí stejně jako ostatní. „Je tam přibližně 3 126 píšťal a až na ty prospektové, tedy na ty, které jediné jdou vidět, jsou všechny původní,“ tvrdí Jakub Škrbel.

Poslední práce probíhají také na hracím stroji, ve kterém se musí uspořádat klávesy a dolepit kašmír. Vše se pak složí ve zkušební hale. Přestože je obrovská, největší ani nejširší varhany, které v Krnově postavili, se tam nevešly.

Krnovští varhanáři v těchto dnech dolaďují také varhany v čínském městě Ťi-nan, pro které vyrobili přes12 apůl metru dlouhé, vůbec největší píšťaly na světě. Ty se slavnostně rozezní na koncertě 24. prosince.

Vydáno pod