Soud potrestal podnikatele, který okradl nemocnici o 18 milionů

Olomouc – Pětiletým vězením dnes potrestal senát Krajského soudu v Olomouci podnikatele z Přerova Miloslava Kristka, který měl pražskou nemocnici Na Homolce připravit o 18 milionů korun. Za peníze slíbil nemocnici laserový přístroj, který ale dodnes nedodal. Jedenasedmdesátiletý Kristek se proti rozsudku na místě odvolal.

Unikátní přístroj – kardiologický laser – měli podle smlouvy vyrobit specialisté v Ruské federaci. Před deseti lety, kdy si jej pražská nemocnice Na Homolce objednávala, s ním v České republice pracovala jen tři zdravotnická zařízení. Pražská Homolka se jej však od Miloslava Kristka dodnes nedočkala, a to přesto, že mu postupně na zálohách vyplatila 18 milionů korun.

Senát Kristka odsoudil k pětiletému vězení, projednávání případu trvalo pět let. „Krajský soud opakovaně žádal o právní pomoc Ruskou federaci. Z důvodu prodlev při vyřizování těchto žádostí mohlo být rozhodnutí vyhlášeno až dnešního dne,“ vysvětluje tiskový mluvčí Krajského soudu v Olomouci Michal Renda. Soud Kristovi také zakázal na pět let podnikat. O náhradě škody ale nerozhodl, nemocnice totiž žádost podala pozdě.

Reportáž Lenky Kratochvílové (zdroj: ČT24)

Vedení nemocnice Na Homolce se k vynesení rozsudku odmítlo vyjádřit, její tisková mluvčí poslala pouze písemné vyjádření: „Nemocnice Na Homolce se nebude do doby skončení soudního líčení a seznámení se s rozsudkem k uvedené záležitosti vyjadřovat. Až po prostudování rozsudku nemocnice přijme odpovídající opatření.“

Do případu byl zapletený také bývalý ředitel nemocnice Oldřich Šubrt. Jeho trestní stíhání  však bylo zastaveno, protože skutek byl už promlčený. Stíhání se vyhnuli i lobbisté František Vybíral a Petr Gremlica. Podle soudce se přijímání úplatku ani podplácení nedopustili.