Firmy opouštějí centrum Ostravy. Stěhuje se i Česká spořitelna

Ostrava – Česká spořitelna opustí svou historickou budovu z 30. let a přesune se na Novou Karolinu. V centru Ostravy tak přibude další prázdná administrativní budova. Co s ní bude dál zatím firma neví. K vyprázdnění historického centra dochází právě od otevření obchodně-zábavního komplexu na Nové Karolině.

Více než osm desetiletí sídlila Spořitelna v centru Ostravy na náměstí Dr. Edvarda Beneše. Rok od chvíle, kdy Česká spořitelna připustila, že budovu opustí, je jasné, že se šedesát úředníků i přestěhuje o pár set metrů dále do prosklených kanceláří na Nové Karolině. „Budova už nevyhovuje prostorově a potřebujeme i lepší podmínky pro naše klienty,“ uvádí mluvčí České spořitelny Jan Holinka.

I kanceláře na Nové Karolině jsou už několik měsíců z velké části neobsazené. Jejich vlastník ale tvrdí, že s několika zájemci jedná. Zájem o kanceláře přibrzdila krize a místo přitáhnutí nových nájemců si kanceláře vzájemně přebírají realitní firmy. Staré budovy zůstávají opuštěné, tak jako například budova bývalého ředitelství OKD. „Jednáme s několika zájemci. V dohledné době by mělo být jasno, kdo ji obsadí,“ tvrdí mluvčí RPG Petr Handl.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

O budovy jak České spořitelny tak OKD by mohlo mít zájem i město, které by tam mohlo přesunout některé své úředníky. „Podíváme se, jaké tam jsou nájmy. Kdyby to bylo výhodnější, přestěhujeme je tam, což by mohlo pomoci,“ míní primátor Ostravy Petr Kajnar (ČSSD).

Odchod České spořitelny je ale další ranou pro centrum města. Co bude s budovou dále totiž zatím firma neví. Prázdné jsou navíc i sousední budovy: Ostravice, Hotel Palace i Union Banka. Centrum města tak skomírá. Nejvíce je vyprázdnění centra vidět na ulici 28. října od Masarykova náměstí k divadlu. Většina z obchodníků odešla na Novou Karolinu.

Řešení vidí například městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz, který přestěhuje svou radnici k Masarykovu náměstí. Přestavuje také staré kanceláře na byty, aby centrum žilo i po osmnácté hodině, kdy většina firem zavírá.