Soudní znalec odmítá, že by byl jeho posudek na nehodu nepravdivý

Brno – Dnes začal v Brně soud se soudním znalcem Milošem Štěrbou, který čelí obvinění z trestného činu křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku. Vypracovat jej měl před dvěma lety k incidentu řidiče Pavla Domši, který údajně napadl řidičku jiného vozu a poškodil jí kapotu. Štěrba tvrdí, že se jednalo o banální nehodu.

V červnu roku 2010 se Pavel Domša rozčilil na řidičku, která mu u obchodního centra v Modřicích bránila v jízdě. Když oba vystoupili, strčil do ní tak, že dopadla na kapotu svého vozu a promáčkla ji. Soudní znalec Miloš Štěrba ale vyslovil názor, že Domša do řidičky sice strčil, ale ne tak silně, aby její náraz poškodil kapotu. Tu si měla podle posudku řidička poničit sama tak, že nacouvala do jiného auta. To ale nikdo ze svědků neviděl a nezmiňují to ani policejní spisy.

„Domnívám se, že policie se snaží zakrýt svoji neschopnost. Jedná se o medializovaný případ, kdy se policie vychvalovala, jak potrestala piráta silnic. Podle mě šlo o nervózního řidiče a shodu nešťastných okolností,“ tvrdí obžalovaný soudní znalec Miloš Štěrba. Vypracoval tehdy tři varianty znaleckého posudku, jak mohlo k nehodě dojít. Policie však podle něj účelově vybrala jen jednu, kterou pak na základě revize znaleckého ústavu označila za nepravdivou. Ostatními variantami se podle Štěrby nikdo nezabýval.

Soudní znalec Miloš Štěrba hovoří o dnešním procesu (zdroj: ČT24)

Náraz těla nemohl kapotu takto poškodit, tvrdí obviněný znalec

„Chtěl jsem vysvětlit, jak mohla vzniknout poškození na automobilu, která vysvětlovali nárazem těla řidičky. Poškození ale byla dvě, ve vzdálenosti 40 centimetrů od sebe. Způsobit je lidským tělem je nemožné,“ uvedl Štěrba. Soud chce ještě vyslechnout zpracovatele revizního posudku, jednání proto odročil na leden příštího roku.

Vyšetřování ve Štěrbovi vyvolalo znechucení. „Ptali se, zda mám rád policii nebo zda jsem byl uplacen. Žádný úplatek bych nepřijal, ani nevím, proč by mě upláceli. Šlo o banální čin, který měl být řešen na dopravní komisi, nikoli na úrovni krajského soudu,“ odmítl Štěrba nařčení, že by jej Domšovi obhájci chtěli podplatit.

Agresivní řidič Pavel Domša si už přitom odpykává jedenáctiletý trest za jinou nehodu. V říjnu 2010 musel zabrzdit v brněnské Lidické ulici u přechodu u tramvajové zastávky, kde zrovna přecházel šestaosmdesátiletý muž. Zezadu ale do Domšova auta narazilo jiné, které nestačilo zabrzdit. Domša se rozčílil, vystoupil ze svého auta a udeřil staršího muže tak silně, že hlavou narazil do zábradlí. Senior kvůli krvácení do mozku po několika dnech v nemocnici zemřel.

Pavel Domša u soudu
Zdroj: ČT24