Vánoce s ČT Brno 2013: pohádky i duchovní témata

První svíčku na adventních věncích si tuto neděli zapálí mnoho českých rodin. Vánoční svátky, Silvestr a Nový rok jim i tenokrát zpříjemní bohatý program České televize. Z tvorby brněnského studia nabídku zpestří pohádky pro celou rodinu i pořady s duchovním rozměrem.

Úterý 24.12. - Štědrý den

To vánoční šturmování aneb Pokoj lidem dobré vůle

Kolem hamru Josky Popelky zuří bitva mezi Proťáckou a Protiproťáckou armádou. Protože je právě Štědrý den, dohodnou se nepřátelé na příměří až do následujícího rána. Ve vánoční televizní báchorce (2004) v režii Zdeňka Kozáka ml. se představí Martin Havelka, Zuzana Slavíková, Jiří Pecha, Erik Pardus, Gabriela Ježková a další skvělí herci nejen z Brna.

Misie: Až na kraj světa s jezuity

Polohraný dokumentární film Otakára Maria Schmidta a Jany Kristiny Studničkové, kteří se věnují filmové tvorbě s duchovní tematikou, se tentokrát věnuje jezuitským misiím v Jižní Americe. „Kvůli natáčení jsme poprvé cestovali s kamerou až za oceán. Natáčeli jsme v hlavním městě Peru Limě,“ uvedl režisér. Film s komentářem Marka Ebena volně naváže na snímek Nejsme andělé, jen děláme jejich práci. Vznikl ve spolupráci s tvůrčí producentskou skupinou náboženské tvorby Patricka Diviše.

Otakáro M. Schmidt a Jana K. Studničková na natáčení v Peru
Zdroj: Jan Hromádko/ČT Brno

Středa 25.12. - První svátek vánoční

Sněžný drak

Dobrodružná pohádka o odvážné princezně, kterou si bude muset její princ nejdříve zasloužit, aby zlomil své prokletí. Režisér Eugen Sokolovský ml. do hlavních rolí obsadil milý pár - Petra Lněničku a Petru Tenorovou. Jiskření mezi nimi zahřeje diváky u obrazovek o Prvním svátku vánočním večer na ČT1. V dalších rolích se představí Jitka Čvančarová, Saša Rašilov, Arnošt Goldflam nebo třeba Pavel Liška. Vysílá se v televizní premiéře.

Čtvrtek 26.12. - Druhý svátek vánoční

O kominickém učni a dceři cukráře

Televizní pohádka režiséra Pavla Jandourka (2006), která (nejen) o Vánocích chytne za srdce i toho nejzarputilejšího bručouna. Vypráví příběh sirotka, který jde do učení ke kominíkovi, ale přitom tajně touží stát se cukrářem. Co se stane, když mu navíc zamotá hlavu cukrářova hezká dcerka? Diváci se můžou těšit na Tomáše Maternu, Pavla Zedníčka nebo Adrianu Neubauerovou. Na 39. Dětském filmovém a televizním festivalu Oty Hofmana získal film Zvláštní cenu poroty za dílo s nejvýraznějším morálním akcentem.

O kominickém učni a dceři cukráře
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Magdalena

Filmový dokument o operní pěvkyni Magdaleně Kožené očima Ondřeje Havelky (2007). Získal Cenu diváků a ocenění Nadace Vize 97 Dagmar a Václava Havlových na 46. MTF Zlatá Praha.

Magdalena
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Pátek 27.12.

Dům U Zlatého úsvitu

Jak člověku jedna návštěva kouzelníka může obrátit život naruby? Poetický pohádkový příběh režiséra Pavla Jandourka (2007) pronikne do tajemství městečka Bludičkov, které nelze najít na žádné mapě. Hrají Vladimír Javorský, Igor Bareš, Linda Rybová, Iva Janžurová, Josef Somr, Pavel Zedníček a další vynikající herci.

Sobota 28.12.

O bojácném Floriánkovi

Pohádková komedie režiséra Františka Filipa (1998) podle divadelní hry o hrnčíři z Kvítečkova, který pro lásku přemohl strach. Představí se v ní Roman Vojtek, Jiří Pecha, Jiří Tomek, Stanislav Zindulka a další.

Šťastný smolař

Loňská úspěšná vánoční pohádka z dílny ČT Brno natočená režisérem Jiřím Strachem. Podaří se nešikovném kominíkovi Filipovi vysvobodit krásnou Haničku a zbavit se své smůly, kterou ho proklela uražená Štěstěna? Hrají Filip Cíl, Ivan Trojan, Jiří Dvořák, Dagmar Havlová, Jiřina Bohdalová, Ondřej Vetchý nebo Josef Somr. Příběh ocenila odborná porota na 45. ročníku filmového a televizního festivalu Oty Hofmana.

Neděle 29.12.

Český Honza

Veselá televizní pohádka režiséra Zdeňka Kozáka ml. o Honzově cestě za štěstím (2007). Syn chudobné chalupnice se jednoho dne vydá do světa, aby unikl královským verbířům. Na své cestě potká kouzelnou babku kořenářku a od té chvíle míjí jedno dobrodružství za druhým. Hrají Ivo Marták, Milena Steinmasslová, Luba Skořepová, Jiří Pecha, Zdeněk Junák a Erik Pardus.

Český Honza
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Středa 1.1. - Nový rok

Zlatý oříšek

Záznam slavnostního předání cen talentovaným dětem. Projekt podporuje aktivní, nadané a úspěšné děti z České republiky. Hlavním smyslem je motivovat děti k rozvíjení nejrůznějších činností.

Zlatý oříšek 2012
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Společný výslech

V pořadí třetí Společný výslech s pražským arcibiskupem Dominikem Dukou, který se tentokrát setkal s astrofyzikem Janem Grygarem.

Společný výslech - Jiří Grygar a Dominik Duka
Zdroj: ČT Brno/Jaromír Šallé

Neděle 5.1.

Tříkrálový koncert 

Přímý přenos slavnostního koncertu z Městského divadla v Brně jako poděkování všem koledníkům, partnerům i drobným dárcům a příznivcům církevní Tříkrálové sbírky.

Tříkrálový koncert v Brně
Zdroj: ČT24/ČT Brno