Lessy: Někomu evidentně vadilo, že chci nezávislou policii

Praha - Odvolaný policejní prezident Petr Lessy je přesvědčen, že někomu vadila jeho snaha o nezávislou policii. Konkrétní jméno ale neuvedl. Vzápětí však dodal, že tehdejší ministr vnitra Jan Kubice chtěl řídit policii z pozice bývalého policisty, nikoliv ze strategické pozice ministra. „Ministrem vnitra by nikdy neměl být policista, který nedávno ukončil svůj služební poměr,“ dodal Lessy v pořadu Hyde Park ČT24 s tím, že by doporučoval úpravu zákona ohledně jmenování a odvolávání policejního prezidenta.

Za dob Lessyho předchůdců ve funkci policejního prezidenta prý existovalo nařízení, podle něhož policejní orgány musely o závažnějších případech informovat vyšší policejní složky. „Já jsem chtěl všechny tyto věci, které by mohly do budoucna ovlivňovat chování policie nebo zavdávat příčinu, že byla zpochybněna objektivita, odstranit,“ vysvětluje Lessy.

Podle bývalého policejného šéfa by měly být do budoucna zcela jasně vymezeny podmínky odvolávání policejního prezidenta, aby nedocházelo k obdobným případům, jako je ten jeho. „Nepřál bych ani největším svým nepřátelům, aby si prožili to, co jsem si prožil já, a aby byli kriminalizováni jenom za to, že se někomu stali nepohodlnými,“ uvedl policejní exprezident.

Lessyho z funkce loni v srpnu odvolal někdejší ministr vnitra Kubice po obvinění z pomluvy a zneužití pravomoci. Údajně nechal uniknout do médií negativní informace o náměstkovi krajského policejního ředitelství ve Zlíně Jaroslavu Vaňkovi. Soud ale nedávno stíhání zastavil a ministr vnitra v demisi Martin Pecina si pak nechal zpracovat právnický posudek od Akademie věd. Podle toho by se měl Lessy do čela policie vrátit. (Více čtěte zde)

Lessyho ale ve funkci nahradil Martin Červíček, takže Pecina bude nejspíš muset řešit situaci, kdy má policie dva šéfy. Čeká proto ještě na doporučení expertní komise ministerstva vnitra, záležet ale bude hlavně na domluvě. Lessy by se ale podle svých slov i v případě, že by se do funkce vrátil, nikomu nemstil. „Určitě to není o nějaké pomstě, o tom, že bych stejnými prostředky, které byly použity proti mně, chtěl likvidovat nějaké lidi,“ uvedl v České televizi.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod