Hustopeče třídí bio odpad. Ušetří tak peníze z rozpočtu

Hustopeče - Vytřídit biologický odpad z komunálního se obcím vyplatí, alespoň takovou myšlenku propagují Hustopeče, které svým občanům dodaly k rodinným domům téměř 800 hnědých popelnic na bio odpad. Díky recyklaci se jim podařilo snížit doplatek za odpad. Hustopeče za jednoho obyvatele nově doplatí jen 60 korun. A třídit rozložitelný odpad chtějí i další obce.

„Popelnici na bio odpad mám od začátku a jsem hrozně rád, že ji mám. Dokonce bych byl i rád, kdybych měl třeba dvě, protože přes léto je bio odpadu hodně,“ uvedl Hustopečan Radim Nemeškal. Hnědé popelnice s odvětrávacími otvory ukrývají přírodně rozložitelný odpad z kuchyně nebo ze zahrady. Hustopeče sice začaly třídit už v červnu, nyní ale vidí úspory, které jim recyklace přinesla.

„Město Hustopeče podle předběžných odhadů ušetří ve svém rozpočtu 400 tisíc korun. Celé to vzniká tím, že platíme o 700 korun méně za tunu bioodpadu, než za běžný odpad,“ vypočítal starosta Luboš Kuchyňka (ODS). K Hustopečím se postupně přidalo dalších jedenáct obcí, které společně tvoří svazek Čistý jihovýchod. Na jaře příštího roku doufají, že se k nim přidají i další. Sdružení by mělo v budoucnu pojmout celkem 28 obcí.

„Kromě toho, že je to ekologické, tak to má určitě i významný dopad na rozpočet,“ pochválil vzájemou provázanost recyklace a financí Ondřej Němeček z tamního odboru životního prostředí.

Radim Nemeškal popisuje využití popelnic na bio odpad (zdroj: ČT24)