Moravská galerie jako první zdarma otevřela své stálé expozice

Brno – Moravská galerie v Brně v neděli zrušila vstupné do všech svých stálých expozic. Lidé si mohou zdarma prohlédnout sbírky starého umění v Místodržitelském paláci, moderního umění v Pražákově paláci a užitého umění v Uměleckoprůmyslovém muzeu. Vedení galerie chce zvýšit návštěvnost a přiblížit umění širší veřejnosti.

K takovému razantnímu kroku přistoupila Moravská galerie jako první veřejné muzeum v republice. Vedení se inspirovalo v Londýně, kde je volný vstup do galerie nebo muzea běžnou záležitostí. Zrušit vstupné chtěla před třemi lety i Národní galerie v Praze, obávala se však výpadku v rozpočtu. Ze stejného důvodu volný vstup nezavedly ani jiné pražské galerie.

V Moravské galerii se bude i nadále platit za krátkodobé výstavy, které přitahují drtivou většinu návštěvníků. Vedení se proto úbytku financí neobává. Za stálé expozice lidé dosud platili 60 nebo 30 korun, v loňském roce je navštívilo necelých deset tisíc lidí. Celkově přitom Moravská galerie loni zaznamenala na 120 tisíc návštěv.

O výhodách zrušení vstupného hovoří ředitel Jan Press (zdroj: ČT24)

Galerie čeká víc návštěvníků, chce jim být blíž

„Od zrušení vstupného očekáváme razantní nárůst návštěvnosti. Chceme také, aby bylo umění v Brně dostupnější pro všechny,“ řekl ředitel galerie Jan Press. Opakované návštěvy podle něj umožní proniknout zájemcům hlouběji do historie umění. Zrušením vstupného chce prolomit pomyslnou bariéru mezi veřejností a galerií. „Chceme, aby lidé v galerii zůstávali déle, proto plánujeme otevřít i dvě nové kavárny a rozšířit muzejní obchody,“ dodal.

Přitom právě kvůli rozhodnutí ukončit provoz kavárny Podobrazy v Místodržitelském paláci čelil Press kritice části veřejnosti. Argumentoval tím, že jazzová kavárna orientovaná hlavně na mladé návštěvníky nesplňuje nároky na moderní muzejní podnik.

Lidé mohou přispět podle svého uvážení
Zdroj: ČT24/Moravská galerie v Brně

„Ta částka ze vstupného do stálých expozic je bagatelní, protože už nyní Moravská galerie v rámci různých slev zpřístupňovala expozice zdarma v rozsahu 60 až 70 procent. Příjem ze vstupného byl asi 120 tisíc korun ročně, což je částka, která se běžně vynakládá na propagaci takovéto instituce,“ připustil Press.

Moravská galerie si přitom vstup zdarma vyzkoušela v létě alespoň v Místodržitelském paláci na Moravském náměstí. „Přes léto jsme odstranili vstupné v Místodržitelském paláci a došlo k velkému nárůstu z průměrné návštěvnosti 150 platících lidí za měsíc na 600 až 700 návštěvníků za měsíc. Zvýšily se nám tak příjmy z prodeje zboží,“ vysvětlil propojení služeb Press.

Vůbec poprvé se návštěvníci mohou přijít podívat na zrestaurovaný monumentální obraz Jízda králů od Joži Uprky z roku 1897. K vidění je v Místodržitelském paláci. Na témže místě lidé doslova kamení při pohledu na Rubensovu Hlavu Medúsy a obdivují díla mistrů od gotiky po 19. století. Moderní umění najdou v Pražákově paláci. Právě tam jsou díla Foltýnova, Makovského, Špálova, Fillova nebo Guttfreundova. Uměleckoprůmyslové muzeum pak prezentuje užité umění od středověku po 20. století – nábytek, textil, sklo nebo keramiku.

Novinky ve vstupném do Moravské galerie platné od 1. prosince

Do stálých expozic v Místodržitelském paláci, Pražákově paláci a v Uměleckoprůmyslovém muzeu je volný vstup.

Rodinné vstupné na velké výstavy je 150 korun, do všech tří budov pak 380 korun a do Jurkovičovy vily 110 korun.

Vstupné do všech budov je pro jednotlivce 200 korun.

Všechny tři paláce mají otevřeno od 10 do 18 hodin, ve čtvrtek až do 19 hodin.

Zde najdete více informací o výstavách Moravské galerie.

Designová schránka na dobrovolné vstupné
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Lidé budou mít možnost přispět galerii dobrovolným vstupným podle svého uvážení. Architekt Tomáš Svoboda proto navrhl speciální nové schránky.

Zrušení vstupného ve stálých expozicích se netýká dalších dvou budov, které Moravská galerie spravuje - tedy Jurkovičovy vily v Brně-Žabovřeskách a Rodného domu Josefa Hoffmanna v Brtnici u Jihlavy.

Galerii se daří i ve Zlíně

Krajská galerie ve Zlíně se nedávno přestěhovala do nově zrekonstruovaného Baťova institutu v bývalém komplexu obuvnické továrny. Od té doby do institutu zavítalo 26 tisíc návštěvníků, a to navzdory vyššímu vstupnému, které začíná na 130 korunách. Krajská galerie osídlila bývalé šicí dílny, návštěvnost v novém zázemí jí vzrostla o sto procent. Původní adresa galerie v Domě umění byla totiž hůř dostupná pro návštěvníky.