Auto koupil jako ojeté, policie jej zabavila coby kradené

Břeclav - Že si majitel ojetého vozu nemůže být nikdy jistý původem svého auta, to si na vlastní kůži vyzkoušel i Petr Uher z Břeclavi. Vůz si zakoupil ze zahraničí, a ačkoliv policejní databáze kradených aut jeho výrobní číslo neevidovala, přesto jej kriminalisté nedávno varovali, že o svůj vůz pravděpodobně přijde.

„Auto jsem koupil před třemi lety přes známého, který ho našel na internetu. Nikde nebyl žádný problém, všechny kontroly byly v pořádku,“ začal vyprávět Petr Uher, který se živí jako kameraman a střihač v jedné osobě. Při cestách za reportážemi potřebuje vozit těžkou kameru i stativ, o své auto ale brzy přijde.

„Kriminální policie mi ho zabaví a budu čekat, jestli je opravdu kradené, což budou teprve zjišťovat,“ prohlásil Uher. Sám přitom tvrdí, že nákup ojetého vozu pro něj byla zkušenost, kterou by si už nerad znovu zopakoval. Ačkoliv měl vůz všechny doklady a ani přepis na úřadě neukázal sebemenší problém, jeho prodejce pravděpodobně změnil tzv. vin kód, který slouží k vyhledávání kradených vozů.

„V případě, že chcete mít jistotu, že vozidlo nemá pozměněné identifikační kódy, je třeba provést takzvané metalografické zkoumání,“ uvedla Eva Kropáčová z Policejního prezidia. Je možné kontaktovat výrobce vozu, zda s tímto vin kódem opravdu vyjel z výrobní linky. Metalografické zkoušky zase analyzují, zda kov neprošel úpravou.

V tuzemsku přijde ročně dvacet tisíc majitelů o svá auta nebo motorky. Do Česka se také často dováží kradené vozy ze zahraničí.