Matura i Janda skončili za branou postupu do druhého kola

Kuusamo (Finsko) - Jen jeden soutěžní skok absolvovali ve finském Kuusamu Jan Matura a Jakub Janda. Prvně jmenovaný byl postupu mezi nejlepší třicítku blíže, když mu po skoku dlouhém 117,5 metru chyběly čtyři body. Janda doskočil na značku 104,5 metru a obsadil 44. místo. Nečekaným lídrem je Němec Marinus Kraus, těsně za ním skončil v úvodním kole jeho krajan Severin Freund.

Na nájezdu můstku v Kuusamu se několikrát posouvalo nájezdové okno a velkou smůlu na vítr měl především Janda. Poryv ho „sfoukl“ na 104,5 metru a nic mu nepomohla ani vysoká bodová kompenzace. Skončil jedenáct příček za Maturou, který skočil 117,5 metru a postup do druhého kola ho minul o čtyři body.

Dalším českým skokanům se nedařilo už v kvalifikaci, která byla kvůli silnému větru odložena ze čtvrtka na dnešek. Antonín Hájek skončil 47. (114 metrů), Lukáš Hlava byl o dvě místa za ním (110,5), Martin Cikl se umístil jako 53. (111) a Čestmír Kožíšek byl klasifikován 60. za 99 metrů. Další český závodník Roman Koudelka ve Finsku není, stále se zotavuje ze zdravotních problémů s krční páteří.