Natálka opakovaně bojuje s nádorem mozku

Olomouc – Už třetí operaci mozku má za sebou čtyřletá Natálka z Olomouce. Tentokrát lékařům pomohl odstranit zhoubný nádor nejmodernější navigační systém. Teď čeká malou pacientku experimentální léčba, kterou podstupuje jen desítka děti v Evropě.

Natálka prožila v nemocnici polovinu svého života. Těsně před čtvrtými narozeninami ukázalo vyšetření, že nádor zaútočil už potřetí. „Byl to pro nás šok, už jsme byli téměř nastaveni na to špatné, že nám prostě už nemají co nabídnout, uvádí matka Natálky Vladimíra Šurkalová. „Natálka je určitě výjimečný případ. Velmi dobře odpovídá na léčbu, a proto jsme se odhodlali, po domluvě s rodinou a po domluvě s onkology, ke třetí operaci,“ vysvětluje dětský neurochirurg Fakultní nemocnice v Brně Zdeněk Mackerle.

Operaci brněnským neurochirurgům usnadnil nový navigační přístroj, který využívá záznam magnetické rezonance, kameru, která snímá hlavu pacienta, i speciální pomůcky. Přesně pak ukáže polohu nádoru. „Chceme se k němu dostat co nejpřímější cestou, chceme ho odstranit co nejbezpečněji a nechceme poranit okolní důležité struktury. Ale hlavně chceme ten nádor odstranit celý,“ dodává dětský neurochirurg Zdeněk Mackerle.

Reportáž Silvie Klekové (zdroj: ČT24)

Zachránit malou pacientku , pro kterou by ještě před časem žádné možnosti léčby neexistovaly, se teď pokusí onkologové. Kombinaci chemoterapie a biologické léčby bude Natálka dostávat i přes Vánoce. „Když nebudou 24. prosince Vánoce, tak budou třeba 28. Co člověk nadělá. Přejeme si, abychom byli jako rodina spolu a abychom si to užili, říká matka malé pacientky.

S nádory mozku a míchy se léčí v České republice v průměru 70 dětí ročně.