Češi objevili způsob, jak zneužít osobní bankrot

Ostrava – Téměř 50 tisíc lidí si za necelých šest let v České republice prošlo nebo prochází osobním bankrotem. Ten slouží coby poslední záchrana pro dlužníky, kteří už nedokáží splácet své pohledávky. Ovšem někteří držitelé úvěrů mohou oddlužení záměrně zneužívat. České televizi to potvrdily společnosti, které poskytují nebankovní půjčky.

Tři příklady z Ostravska: Důchodkyně, která si ještě v říjnu nabrala úvěry, pak přepsala byt na příbuzné a v listopadu už podala návrh na oddlužení. Učitelka, která měla ještě před Vánocemi úvěry u jedenácti věřitelů, se na jaře oddlužuje. A do třetice rodina, která dluží jedenácti společnostem přes milion a půl, s posledním dluhem z dubna, je od května v insolvenci. „Opravdu to vypadá, že nabrali úvěry schválně, aby měli doma milion a z toho milionu zaplatili třicet procent. Když vezmeme dejme tomu dvacet lidí, sedm z nich potom na sebe tu insolvenci prohlásí,“ tvrdí vedoucí pobočky společnosti poskytující nebankovní úvěry. „To je naprosto běžné, že si vezmou půjčky a vzápětí se hlásí do bankrotu, i když nám tady podepíší, že dluhy nemají,“ potvrzuje jiný zaměstnanec společnosti poskytující nebankovní úvěry.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Úvěrové společnosti podávaly i trestní oznámení, ale bez úspěchu. „Je velice těžké prokázat, že někdo takto jednal s úmyslem vyhlásit na sebe osobní bankrot,“ říká mluvčí Policie ČR Moravskoslezského kraje Daniela Vlčková.

Oddlužení povoluje i soudce Petr Budín. Podobné případy z praxe zná, jde podle něj o malé procento ze všech dlužníků. Zodpovědnost vidí u úvěrových společností a nechápe, že zadluženému člověku vůbec další půjčku poskytnou. „Jestliže někdo nadále půjčuje, tak je zřejmě jeho podnikání natolik úspěšné, že tento problém zjevně nebrání v jeho další činnosti,“ míní soudce Krajského soudu v Ostravě Petr Budín.

V rámci celé republiky vede v počtu osobních bankrotů od počátku Moravskoslezský kraj, v posledních měsících se na něj dotahuje kraj Ústecký. Typickými osobními bankrotáři nejsou ti nejchudší, ale spíše nižší střední třída. V Ostravě jsou to často zdravotní sestry nebo policisté.