Podařené oslavy. Šedesátiletá Kometa porazila Kladno 4:0

Brno - Utkání Komety s Kladnem bylo součástí oslav šedesátin brněnského klubu v extralize. Kometa v posledních třech kolech nebodovala a vstřelila jen tři góly. Výročí se jí ale podařilo, po gólech Buriana, Káni, Čermáka a Němce vyhrála 4:0. Rytíři venku prohráli pět z posledních šesti zápasů a v Brně podlehli podeváté za sebou. Brankář Marek Čiliak vychytal čtvrtou nulu v sezoně.

Ke svátečnímu zápasu se do každé třetiny oblékli brněnští hokejisté do jiných dresů, které symbolizovaly jednotlivé etapy klubu. Oblečením v úvodních dvaceti minutách připomenuli domácí hokejisté fanouškům slavné začátky klubu a výkonem rozhodně svým úspěšným předchůdcům ostudu neudělali. Svého soupeře přehrávali svěřenci kouče Vladimíra Kýhose větším herním nasazením, rychlostí a hlavně důrazem před brankou.

Kamera: Čestmír Vitovský

No comment: Oslavy Komety z výšky (zdroj: ČT24)

Do psychické pohody dostal natěšenou vyprodanou halu už ve druhé minutě útočník Burian, který důsledně sledoval kotouč. Jeho první střelu ještě stačil brankář Chábera vyrazit, ale proti dorážce už byl bezmocný. Kladno se snažilo na tlak soupeře odpovídat rychlými protiútoky, v koncovce ale marně hledalo způsob, jak překonat pozorně chytajícího Čiliaka.

Sestřih a ohlasy utkání Brno - Kladno (zdroj: ČT24)

Také druhý gól Brna, jehož autorem byl Káňa, padl z bezprostřední blízkosti. Rytíři nechávali soupeři až příliš prostoru, na což doplatili i potřetí. Ve 20. minutě po přihrávce Brendla měl Čermák dostatek času, aby si kotouč zpracoval, a po kličce dal třetí gól.

I když kladenský brankář Chábera za inkasované branky nemohl, vystřídal jej Cikánek. Kometa ještě zvýšila svůj tlak, soupeře napadala hned po ztrátě kotouče a mnohem častěji zakončovala. Kladno se jen s obtížemi dostávalo z vlastního pásma. Ve 25. minutě promarnil nabídku na korekci stavu Dalecký, který po faulu Kempného neproměnil trestné střílení. Brňané sice soupeře ve druhé části hry převyšovali na počet střel, na rozdíl od první třetiny se ale už tak často nedostávali blízko k brance a střely z větší vzdálenosti Cikánek kryl.

Hvězdy v záři Komety (zdroj: ČT24)

V poslední třetině měli Brňané hru pod kontrolou a oslavu si nenechali případným zvratem soupeře překazit. Naopak ve 49. minutě přidal čtvrtý gól Němec. Rytíři dohrávali už jen na dvě obranné dvojice, protože v polovině první třetiny po nezaviněném střetu předčasně odstoupil pro zranění Majeský a v poslední třetině už nehrál ani Kaberle, který si natáhl třísla.

HC Kometa Brno - Rytíři Kladno 4:0 (3:0, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 2. Burian (Kuboš, Žižka), 14. J. Káňa II (Kempný, V. Němec), 20. Čermák (Brendl, Jan Hanzlík), 49. V. Němec (J. Káňa II). Rozhodčí: Homola, Mikula - Bryška, Lučan. Vyloučení: 3:5. Bez využití. Diváci: 7200 (vyprodáno).

Brno: Čiliak - D. Nosek, Jan Hanzlík, Kempný, Kováčik, Žižka, Kuboš, Dujsík - Brendl, Čermák, J. Hruška - T. Svoboda, V. Němec, J. Káňa II - Dočekal, Koreis, Burian - Jenyš, H. Zohorna, Wasserbauer. Trenéři: Kýhos, Pešout a Beran.

Kladno: Chábera (21. Cikánek) - David Růžička, T. Kaberle, Doudera, L. Procházka, P. Hořava, Majeský, Jankovič - Bajaruns, Patera, M. Hořava - Rudovský, Dragoun, Machač - Tenkrát, Dalecký, Hlaváč - Strnad, Lukáč, Stach. Trenéři: Vojta, Tatíček a Kopecký.

Vladimír Kýhos (Brno): „Jsem rád, že jsme udělali sladkou tečku za oslavami a vyhráli jsme. Povedla se nám po dlouhé době první třetina, ve které jsme dali tři branky a měli tlak. Hráči plnili v první třetině to, co jim vštěpujeme do hlavy. Tlačili se do branky, hodně stříleli. Z toho vznikly šance. Pod dojmem náskoku jsme od této taktiky ale ve druhé třetině upustili. Soupeři jsme dali šanci, což se mi nelíbilo. Ve třetí třetině jsme se zlepšili a vítězství potvrdili čtvrtou brankou.“

Zdeněk Vojta (Kladno): „Absolutně jsme propadli. Připravovali jsme se na tlak domácích. Chtěli jsme hrát důsledně v obraně a nepouštět soupeře do vyložených šancí před branku. To se nám vůbec nedařilo. Nevím, proč jsme tímto způsobem začali. Máme hodně důvodů k zamyšlení, protože se naše hra rozpadla a neplníme nic z toho, co jsme si řekli, že máme dělat. Odvedli jsme trapný výkon a musíme to nějak řešit. Oproti zápasu v Třinci nám chyběla bojovnost, obětavost. Je pravda, že za stavu 0:3 je už proti rozjeté Kometě málo šancí. Je to stejně marné, jako by byla snaha zastavit rychlík. Už nebylo co řešit.“

Vydáno pod