První lyžařský víkend v Branné? Lanovka nejede

Branná (Šumpersko) - Lyžařské středisko Branná na Šumpersku zažívá první lyžařský víkend. Bylo zřejmě prvním místem na Moravě, kde se letos lyžovalo, vlek se rozjel v pátek. Dnes na svah vyrazily asi dvě stovky lidí. Pustit i lanovku, jak bylo v plánu, se však nepodařilo.

„I když nám něco nasněžilo, tak nemrzlo, dojezd k lanovce by byl špatný, proto jsme ji nepustili,“ uvedl provozovatel areálu Rostislav Procházka. V areálu je v provozu jeden vlek.

Branná patří ke střediskům, kde se snaží vždy sezonu zahájit brzy. První lyžařské nadšence tak Procházka již poznává. „Jsou to známé tváře,“ poznamenal.

Zasněžit sjezdovku se podařilo za pět dní díky nízkým teplotám. „Měli jsme až minus 12 stupňů Celsia,“ uvedl Procházka. Na sjezdovce leží deset až 40 centimetrů sněhu.

Loni Branná zahájila sezonu 5. prosince. „Nejdříve v historii to bylo 15. listopadu. Letos jsme se snažili začít 23. listopadu, ale nezadařilo se,“ řekl Procházka. Další lyžařská střediska v Jeseníkách by se mohla rozjet příští víkend. Upravená trasa je z Ovčárny na Švýcárnu.

V pátek se rozjely vleky také na vrcholu krkonošské Černé hory u Janských Lázní. Dnes se začalo lyžovat i na Šumavě a v Krušných horách, ve skiareálu na Kvildě a ve středisku Novako na Božím Daru.