Lidé přestali mít z HIV a AIDS strach, počet nakažených roste

Ostrava – V Moravskoslezském kraji dál přibývá nakažených virem HIV. Letos bylo odhaleno 11 nových případů. Podle odborníků jsou lidé v posledních letech méně obezřetní. Věří v léčbu. Ohroženi jsou hlavně gayové. Změnit to má i týden boje proti tomuto nebezpečnému viru. V Ostravě například vyjede do ulic speciální tramvaj. V ní se zájemci mohou dozvědět o riziku nákazy více.

„Medicína a věda pomáhají. Lidé si už myslí, že se to dá léčit. Spoléhají na to. S virem se dá žít 30 až 40 let,“ uvedl lektor České společnosti AIDS pomoc (ČSAP) Petr Hanzlík. Podle něj prostě lidé přestali mít z HIV a AIDS strach. Podle statistik se v regionu letos nakazilo 11 lidí. V letech po roce 2000 byly nárůsty výrazně nižší, kolem tří nakažených za rok. Celkem jich už je v regionu 130. V celém Česku 2063.

Ostrava se do Světového dne boje proti AIDS zapojí potřetí. Chystají se například přednášky či diskuse s HIV pozitivním mužem. Akci už koncem listopadu zahájila párty v klubu Alexandria. Na ní se zájemci mohli nechat zdarma testovat na HIV pomocí slinných testů.

Reportáž Ivy Piskalové (zdroj: ČT24)

Hlavní bod programu je naplánovaný už na pondělí 2. prosince. Dopravní podnik Ostrava ve spolupráci s ČSAP vypraví tradiční Tramvaj proti AIDS. Vyjede ve 12:00 ze zastávky Výstaviště. Celé odpoledne bude jezdit po frekventovaných trasách. „Cestující budou mít příležitost seznámit se s tematikou, výskytem a způsoby nákazy virem HIV. Zakoupením červené stužky budou moci přispět na prevenci proti šíření HIV/AIDS,“ uvedl Hanzlík. V tramvaji bude přítomen lékař, který zájemcům sdělí podrobnější informace.

V Moravskoslezském kraji jsou nakažení evidováni od roku 1988. Podle krajských hygieniků v regionu už 16 lidí zemřelo. „V letech 2008 až 2010 byl zaznamenán výrazný nárůst počtu nemocných, bylo hlášeno celkem 56 nových případů. Nejvíce nakažených je ve věkové skupině 25 až 34 let, mezi postiženými převládají muži. Nejčastějším způsobem přenosu je nechráněný pohlavní styk mezi muži,“ uvedla epidemioložka z Ostravy Irena Martínková.

Zcela se nemoc vyléčit nedá. Dřív musel brát člověk nakažený virem HIV denně hrst prášků, jejichž vedlejší účinky byly skoro horší než projevy onemocnění. Dnes stačí vzít si dvě až tři tabletky ráno a večer. Léčba je dostupná a bezplatná, vakcína proti AIDS se však zatím hledá marně.

Vydáno pod