Kdy dorazí policie? Prezidium zavede standardy pro každý kraj

Praha – Policie chce v jednotlivých krajích zavést standardy, které mají určovat, za jak dlouho dorazí k nahlášeným incidentům. Platit by měly už od poloviny roku 2014. Například po Praze by policie ráda byla na místě za pět minut. Jde přitom o doporučující plán, nikoliv o závazné dojezdové časy. Ty chtěla policie stanovit už před dvěma lety, dosud ale nebyly schváleny.

Jak rychle je policie po akutním telefonátu schopna dojet na místo? Například obětem přepadení může jít mnohdy o minuty a o život. To, kdy se člověk v nouzi dočká pomoci, ale policie zatím negarantuje. Akceschopnost strážníků se ale liší místo od místa. Například v metropoli díky GPS dispečink ihned osloví nejbližší hlídku. Do doby, než policisté dorazí na místo, uplyne v Praze v průměru 5 minut a 15 vteřin od zavolání.

Podle velitele pražské pohotovostní motorizované jednotky Luďka Pflegera se dojezdový čas policistů nadále snižuje. „Musím říct, že to jsou řádově minuty,“ potvrzuje. Ne všude se ale mohou strážníci i veřejnost spolehnout na podobnou infrastrukturu. Policie sice už před dvěma lety slibovala rychlejší pomoc i jinde, celý plán ale zabrzdily škrty ve vybavení i možném personálním posílení.

Policejní výjezd
Zdroj: ČT24

Nyní se opět pomalu připravují celorepublikové standardy. Znamená to, že hlídky například nebudou tak jako dosud jezdit jen k případům ve svém rajonu, ale zasáhnou bez ohledu na okresy nebo kraje jako ostatní záchranáři. „Ke každému krajskému ředitelství budou stanoveny standardy s přihlédnutím na terénní dostupnost, na počty hlídek a podobně,“ zmínila mluvčí Policejního prezidia Ivana Ježková.

Už teď je jasné, že nejhůře půjde stanovit a hlavně dodržovat limity v menších městech a na venkově. Například policisti v Polné na Vysočině mají na starosti 44 obcí, v noci jednu hlídku a přes den dvě. Závazné dojezdové časy platí u záchranky i hasičů, dorazit by po celé zemi měli nejpozději do 20 minut. Takový celorepublikový limit ani teď policie neplánuje.

Policie doporučí limity pro dané kraje (zdroj: ČT24)