Zapalte první svíčku, advent přichází

Praha – Dnešním dnem začíná advent. Pro křesťany je toto období časem zklidnění a očekávání narození Ježíše Krista. Datum první adventní neděle je přitom pohyblivé. Poslední adventní neděle – čtvrtá – totiž připadá vždy na neděli před 25. prosincem. Symbolem adventu je tradičně věnec se čtyřmi svíčkami, které jsou postupně zapáleny každou adventní neděli. Na mnoha místech v Česku dnes rozsvítí vánoční strom a zahájí vánoční trhy.

Advent – slovo, vycházející z latinského „adventus“, znamená příchod, v souvislosti s Vánocemi jde o příchod Vykupitele Ježíše Krista. Čas adventu a Vánoc má zvláštní magickou moc, obzvláště v centrech historických měst, kde se mísí zvuk tradičních koled s vůní svařeného vína. Tak jako každý rok si tu lidé můžou zakoupit tradiční české ozdoby a ochutnat vánoční dobroty, nebude chybět bižuterie, svíčky a další vánoční zboží.

Adventní kalendář a věnec urychlí dětem čekání na Vánoce

V západní tradici je advent dobou zklidnění. Odpovídalo to životnímu stylu našich předků za dlouhých prosincových nocí. „Protestanté a evangelíci mají také určité období přípravy. Liturgicky to nemají tak kodifikované jako katolíci…Zvláštnost je u pravoslavných, kteří mají to období příprav delší než katolíci, šest týdnů,“ uvedl katolický kněz Miloslav Fiala.

Dnes je však advent komerčně využíván, a proto o něm jako o době ztišení lze mluvit jen v prostředí křesťanských tradic. Výrazným symbolem adventu je adventní věnec ozdobený čtyřmi svícemi podle počtu adventních nedělí. Děti otevírají obvykle adventní kalendář, což je zvláštní druh kalendáře ukazující 24 dní spojených s křesťanskými Vánocemi a dobou adventu.

Zapomenuté roráty zažívají renesanci

S adventem se neodmyslitelně pojí i roráty, jejichž obliba ve dvacátém století poklesla, ale poslední roky se opět dostaly na výsluní. Roráty jsou v evropské kultuře unikátní. Představují specifickou ranní mši, která se zpívala v době adventní již od vlády Karla IV. Díky nim se v dobách temnějších podařilo udržet český jazyk mezi lidmi a v době své největší slávy dalece zastínily ty písně, kterým my dnes říkáme koledy.

Na advent se tradičně připravuje i většina českých měst. Kromě trhů a mikulášských akcí připravují i adventní koncerty. Ty nejznámější se tradičně konají v Praze. Mimo Národního divadla, Rudolfina a dalších tradičních míst je možné se do vánočních tónů zaposlouchat i v několika pražských kostelech, ve kterých od pozdních odpoledních hodin budou konat koncerty vánoční hudby. K těm hudebně nejvyhlášenějším patří sv. Salvátor.

PRAHA

Na vánočním smrku na Staroměstském náměstí se včera rozzářilo až 70 tisíc světel, letošní výzdoba stromu je v červenozlaté barevné kombinaci. Strom byl slavnostně rozsvícen v sobotu v 17:00, kdy zároveň začaly na Staroměstském a Václavském náměstí tradiční vánoční trhy. Ty letošní vánoční na Staroměstském náměstí skončí 1. ledna 2014, na Václavském náměstí o jedenáct dní později.

Na záznam ze zahájení vánočních trhů na pražském Staroměstském náměstí se podívejte zde:

Pražské Jezulátko

V kostele Panny Marie Vítězné na Malé Straně se nachází známé Pražské Jezulátko, které zdejším karmelitánům darovala roku 1628 šlechtična Polyxena z Lobkovic. Soška se obléká do honosných šatiček podle období církevního roku, na Vánoce ji spatříte v bílém.

Trhy budou pořádat i jednotlivé městské části. Bohatý doprovod vánočních trhů například připravila na náměstí Jiřího z Poděbrad Praha 3. Každý adventní víkend se uskuteční ukázky výroby rukodělného zboží, vystoupí živá muzika a tři dny před Štědrým dnem tu bude netradiční betlém. Trhy se opět letos uskuteční i na Tylově náměstí, Andělu, náměstí Míru. Několik prodejních stánků bude i na náměstí Republiky.

BRNO

Největší trhy na Moravě budo tradičně v Brně, kde vzniklo na centrálním náměstí Svobody v okolí vánočního stromu 63 stánků. Novinkou, připomínající, že k Vánocům patří i pohádky, bude zimní kino, které bude promítat oblíbený příběh Tři oříšky pro Popelku nebo animovaného Méďu Béďu. Projekce se budou konat v prosinci každý den v 18:00. Ve Znojmě se naopak už podruhé poběží adventní běh městem, který je určený všem lidem bez rozdílu věku. Radnice tak chce v období svátků a hodování lidi pobídnout k pohybu.

Vánoční trhy na Staroměstském náměstí
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

ČESKÉ BUDĚJOVICE A JIHLAVA

V Českých Budějovicích se uskuteční se kolem 200 akcí. Několik trhů, desítky koncertů a divadel i vánoční dílny. K nejoblíbenějším tradicím paří Přílet anděla z ochozu Černé věže na náměstí, který loni vidělo zhruba 12 tisíc lidí. Na programu je 5. prosince. V Jihlavě dnes bude v 16.45 na Masarykově náměstí rozsvícen vánoční strom, na kterém budou zářit řetězy o celkové délce více než půl kilometru. Vánoční jarmark pak začíná 5. prosince a skončí až před Štědrým dnem. Kromě nákupu dárků mohou někde lidé podpořit i dobročinné účely. Kupříkladu výtěžek jarmarku v novoměstském evangelickém kostele půjde na adopci na dálku. 

ZLÍN

Vánoční trhy ve Zlínském kraji zpestří nové prvky, strom zde bude slavnostě rozsvícen dnes. Své umění budou na trzích předvádět kováři, dětem bude k dispozici Ježíškova pošta.  Na náměstí se uskuteční i akce Nebeské náměstí, při které se sejdou Mikuláši, andělé a čerti. Trhy doplní koncerty rockových a jazzových kapel i dechové hudby. Zazní koledy, vystoupí dětské soubory, připraveno je i divadelní představení.

Ve Strahovském klášteře v Praze se otevírá výstava malých betlémů, historických pohlednic a vánočních ozdob, které naši předci věšeli na vánoční stromek. Symbol stromu totiž lidi provází odpradávna, při různých rituálech je zdobili již staří Germáni. Nicméně vánoční stromek tak, jak ho vnímáme dnes, je znám z Německa z konce 16. století. Zpočátku lidé používali jako dekorace především sušené ovoce či ozdoby z papíru. Skleněné koule přišly na řadu mnohem později a zpočátku měly nejprve podobu barevného ovoce. Oblíbené byly i ozdoby z korálků.

Lidé se mohou těšit na hojně navštěvovaný Valašský mikulášský jarmark ve Valašských Kloboukách na Zlínsku s regionálními specialitami a děsivými kostýmy čertů. K vyhledávaným akcím v regionu patří i předvánoční akce v rožnovském skanzenu, kde představují řemesla a tradice předků. K tradičně nejnavštěvovanějším patří Vánoce na dědině a Vánoční jarmark.

PLZEŇ

Vánoční strom s několika tisíci diodovými světýlky rozsvítí dnes v 18 hodin primátor Martin Baxa a biskup František Radkovský za pomoci dětí z plzeňského stacionáře. Pořadatelé trhů sázejí především na tradice - lidová řemesla, vánoční koledy, betlémy a dekorace prolnuté vůní vánočních perníčků, svařeného vína a punče.  

Vánoce
Zdroj: Jan Homolka/ČTK

ÚSTÍ NAD LABEM

Rozsvěcení vánočních stromů připadá ve většině severočeských měst na dnešek. Výjimkou bude strom na ústeckém Lidickém náměstí, kde letos magistrát poprvé uspořádá vánoční trhy s doprovodným kulturním programem. Zahájeny byly již v pátek. Novinkami vánočních akcí v Ústeckém kraji bude mikulášská jízda Kozí dráhou z Děčína do Telnice. Chybět nebudou oblíbené jarmarky v Zubrnicích a Úštěku, kam každý rok míří několik tisíc lidí.

PARDUBICE

Pernštýnské náměstí v Pardubicích ozdobí zhruba 15 metrů vysoký smrk z Hrobic. Strom s novou výzdobou se rozzáří dnes po setmění. Den před zahájením adventu začnou dvoudenní Mikulášské trhy. Výrobky lidových řemeslníků doplní také nabídka staročeských jídel a nápojů. V Ústí nad Orlicí zase zahajují advent jarmarkem výrobků místních neziskových organizací a vánočním koncertem.

Vydáno pod