Nejvíce trestných činů hlásí střed Brna, nejméně Valašské Klobouky

Jižní Morava/Zlínský kraj - Je ve vašem okolí bezpečno? To prozradí nová mapa kriminality, kterou spustila nezisková organizace Otevřená společnost. Díky datům z policejních služeben porovnává jednotlivé oblasti v počtu trestných činů. Zlínský kraj je podle mapy nejbezpečnější v republice, zatímco jihu Moravy kazí průměr především střed moravské metropole.

Hlavní nádraží v Brně je obávaným rajonem kapsářů, zlodějů i bezdomovců. Právě střed Brna je podle mapy kriminality nejhorší. Statistika ale zahrnuje i tzv. administrativní trestnou činnost, což je například neplacení výživného. Čísla ve středu města jsou vyšší také kvůli hospodářské a majetkové trestné činnosti. S kriminalitou se ale potýká i Brno-Sever nebo městská část Komárov. Bezpečno je naopak v okolí brněnského výstaviště.

Z dalších krajských měst se do červené statistiky promítá například Mikulov nebo Pohořelice. V celorepublikovém průměru se ale jih Moravy drží ve středu tabulky. „Nejčastěji řešíme drobné krádeže v obchodech, s tím se setkáváme denně. V pátek večer jsou to často zase rvačky, které vyvolají podnapilé osoby,“ popsal svou náplň práce brněnský policista Marek Martínek.

V pátek večer hlídka u brněnského hlavního nádraží řešila například bezdomovce, který i přes zákaz v podchodu žebral. „V centru Brna je hodně osob bez domova, jsou to i cizinci. Ti u sebe nemají doklady a musíme je pak předvést na obvodní oddělní,“ popsal běžný postup Martínek. Podle něj mají policisté ve středu města nejvíce práce mezi půnocí a třetí hodinou ranní. „Nejvíce problémů dělají silně podnapilé osoby, protože komunikace s nimi je velmi složitá. Mnohdy jsou agresivní vůči nám i ostatním. Jsou to třeba i vysokoškoláci,“ dodal Martínek.

Policejní okrsek Brno-Střed má desátou nejvyšší kriminalitu v zemi, nepříjemná prvenství drží okrsky v centru Prahy a Ostravy.

Trestné činy v Jihomoravském kraji

Vraždy - 21

Znásilnění - 41

Fyzické útoky - 1 178

Loupeže - 241

Vloupání do obydlí - 933

Vloupání do chat a chalup - 295

Krádeže automobilů - 452

Krádeže věcí z automobilů - 2 524

Krádeže jízdních kol - 756

Výroba, držení a distribuce drog - 347

Řízení pod vlivem - 986

Všechny zbývající činy - 17 793

Zdroj: Mapakriminality.cz (data od ledna do října 2013)

Mnohem lépe jsou na tom obyvatelé východní Moravy, kteří jsou podle mapy kriminality více v bezpečí. Zlínský kraj je totiž na poslední příčce v počtu trestných činů. Čísla narušují jen data z policejních služeben ve Zlíně, Kroměříži nebo Uherském Hradišti. Ostatní lokality ale na mapě svítí čistě bílou barvou, což znamená minimální počet trestných činů.

V rámci porovnání s jihem Moravy je také Zlínský kraj jednoznačně úspěšnější v počtu objasněných trestných činů. S výjimkou výroby a distribuce drog, kdy se více daří jihomoravským policistům, mají drtivou převahu ti ze Zlínského kraje. Nejnižším indexem kriminality v hejtmanství se může pyšnit obvodní oddělení Valašské Klobouky.

„Policisté zdejšího oddělení mají velmi dobrou místní a osobní znalost. Chodí za občany, ptají se na jejich problémy,“ potvrdil vedoucí policejního oddělení ve Valašských Kloboukách Pavel Káňa.

Jedním z takových policistů je také Radomír Bačo, který coby muž zákona pracuje už dvanáct let. „Prosím vás, toto místo není úplně vhodné pro zastavení,“ pokáral dnes během služby neukázněného řidiče. Když varoval majitelku nezamčeného kola před krádeží, setkal se jen s klidným oznámením, že ve Valašských Kloboukách se o své kolo nebojí.

Mapa kriminality tématem UvR (zdroj: ČT24)

Trestné činy ve Zlínském kraji

Vraždy - 14

Znásilnění - 17

Fyzické útoky - 457

Loupeže - 68

Vloupání do obydlí - 277

Vloupání do chat a chalup - 142

Krádeže automobilů - 120

Krádeže věcí z automobilů - 399

Krádeže jízdních kol - 243

Výroba, držení a distribuce drog - 117

Řízení pod vlivem - 462

Všechny zbývající činy - 5 602

Zdroj: Mapakriminality.cz (data od ledna do října 2013)

Index kriminality srovnává počet trestných činů v poměru k počtu obyvatel a slouží jako univerzální nástroj k porovnávání kriminality po celém světě. Výpočet indexu je snadný: jde o počet zjištěných skutků přepočtený na 10 tisíc obyvatel.

Podle odborníků je v ulicích stále nedostatek policistů. Z úsporných důvodů musel být nedávno na počet nově přijatých mužů zákona vyhlášen tzv. stop stav. Navíc je stále větší problém najít schopné uchazeče o tuto profesi. Většina žadatelů totiž končí u fyzických testů, těmi projdou jen dva uchazeči z osmi. Dnes bylo v Brně slavnostně uvedeno do služby třicet nových mužů zákona, kteří náročným přijímacím řízením prošli. Jedním z nich byl i pětatřicetiletý Milan Žáček.

„Mě baví a zajímá práce s lidmi a myslím, že mě bude ta práce naplňovat,“ pronesl po slavnostní přísaze Žáček. Nyní ho čeká roční výcvik na policejní akademii, teprve potom nastoupí do brněnské služebny v centru města. „Mám zájem na tom, abychom měli plné stavy. Nebereme ale každého a chceme kvalitní výběr,“ potvrdil šéf jihomoravské policie Leoš Tržil.

V prvních letech přitom za svoji práci dostane Milan Žáček jen patnáct tisíc korun měsíčně. Až poté se tabulkový plat zvedne na dvojnásobek, což je průměrná výplata jihomoravského policisty.

Vydáno pod