Nábytek z Bystřice přišel o ochrannou známku Thonet

Bystřice pod Hostýnem (Kroměřížsko) - Čtyřiašedesát let vlastnil bystřický výrobce nábytku ochrannou značku Thonet. Společnost ji získala po zakladateli továrny Michaelu Thonetovi. Úřad průmyslového vlastnictví ale na počátku roku upozornil, že firma značku aktivně nevyužívá, od 50. let se totiž propaguje pod označením TON. Designový nábytek zase nabízí pod označením Bentwood (Ohýbaný nábytek). Ochrannou známku Thonet tak firma ztratila, podle vedení ale o žádnou tragédii nejde.

Protože se bystřické společnosti nepodařilo dostatečně prokázat aktivní užívání značky Thonet, vypršela její ochrana a nově smí toto označení používat pouze německá nábytkářská společnost z Frankenbergu. Na případ upozornily Lidové Noviny.

„S proslulým a magickým slovem Thonet nás spojuje stejná technologie i zakladatel výroby v Bystřici pod Hostýnem. Úřad průmyslového vlastnictví shledal naše používání ochranné známky Thonet jako nedostatečné. Rozhodnutí ale nepovažujeme za problematické,“ uvedla pro ČTK mluvčí nábytkářské společnosti Anna Handlová.

O ztrátě známky Thonet hovoří ředitel Milan Dostalík (zdroj: ČT24)

Nejstarší výrobce ohýbaného nábytku na světě dlouhodobě vystupuje pod názvem TON. „Jakási nostalgie je od nás odpárána. Na druhou stranu je to dobře, protože firmu budujeme na jiných základech,“ potvrdil ředitel bystřické firmy Milan Dostalík. Legendární židli číslo čtrnáct, která je i ve znaku společnosti, přitom nábytkáři vyrábí už více než 150 let a pochvalují si ji zákazníci ve více než šedesátce zemí světa.

„Za směnu jsou to metráky, co nataháme. Vyloženě metráky,“ popsal svou každodenní práci nábytkář ohýbaného nábytku Josef Zdráhal. Jeho kolega se zase specializuje na červotočovou úpravu, kterou si oblíbili hlavně zákazníci z Francie. „Má to být jako imitace, nesmí to být díra vedle díry,“ vysvětlil smysl historické napodobeniny červotočář Ladislav Skibinský. I přes ztrátu symbolického názvu Thonet, dělníci dál vyrábí nábytek ručně, stejně jako v roce 1861.

Vydáno pod