Kraj nemá peníze na provoz přírodovědecké stanice Kamenáčky

Brno - Přírodovědecké stanici při základní škole Kamenáčky hrozí zánik. Zařízení, které funguje od roku 1967, je zřizované Jihomoravským krajem, jenž mu letos snížil dotace. Stanice přitom nabízí řadu přírodovědeckých kroužků a exkurzí. Nedávno prošla obnovou i tamní výuková zahrada. Na opravu staticky narušené budovy kraj původně slíbil 20 milionů korun, poslal nakonec jen 700 tisíc. Stanice se proto musela přestěhovat do prostor základní školy.

Stěhování přírodní stanice Kamenáčky znamenalo také rozloučení s některými zvířaty. Doposud vedení Kamenáček chovalo i pár kajmanů, kvůli stěhování z tropického skleníku do školy museli nakonec odejít k soukromým chovatelům. Stanice už je neměla kam umístit.

Kraj o polovinu snížil dotace Domu dětí a mládeže Junior, pod nějž stanice finančně spadá. Nejsou tak peníze ani na platy tří zaměstnanců, kteří chod centra zajišťují. K prvnímu lednu tak bude muset jeden z nich odejít. Vedení stanice ale upozoňuje, že ve dvou lidech není možné provoz přírodovědeckého zařízení udržet.

„Zůstaneme tu zatím na zkrácené úvazky a budeme se snažit chod stanice zachovat. Je to práce o sobotách i nedělích,“ poukázala vedoucí stanice Romana Křížová. Tři dosavadní zaměstnanci se budou nově dělit o dvě pracovní místa. Jihomoravský kraj se zatím ke změnám ve financování stanice odmítl vyjádřit.

Romana Křížová popisuje smysl stanice Kamenáčky (zdroj: ČT24)

Jednou z variant je převod Kamenáček na městskou organizaci. Už nyní s provozem vypomáhá i radnice městské části Židenice, která za stanici platí energie. O přírodovědecké zařízení přijít nechce. Stanice se věnuje chovu plazů a obojživelníků, které jinde v Brně není možné vidět.