Soud řeší dvacet tři roky starou vraždu v ubytovně

Ostrava - Ostravský krajský soud pokračuje v projednávání dvacet tři let staré vraždy vietnamského podnikatele. Ze zločinu, který se odehrál v roce 1990 na ubytovně tehdejších Vítkovických železáren v Ostravě-Zábřehu, je obžalovaný Vietnamec Do Ta Hoai, který se celou dobu ukrýval v Německu. Tam jej v roce 2010 vypátral bratranec oběti a informoval policii.

Cizinec, který si mezitím změnil jméno, před soudem v Ostravě řekl, že s vraždou nemá nic společného, zpochybnil dokonce, že je ten, kterého policie a soudy hledají. Podle státního zástupce Víta Legerského však existují svědci, kteří ho poznali. Během přípravného řízení, které vedla německá policie, obviněný vůbec nevypovídal.

Podle státního zástupce měl Do Ta Hoai s krajanem spor kvůli obchodu s magnetofony. Obžalovaný vymyslel, že koupí od polských překupníků přehrávače a pak je se ziskem prodá. Zavražděný ho ale předběhl. „Obžalovaný si to s ním přišel vyřídit. Žádal buď magnetofony, anebo zisk,“ uvedl Legerský.

Státní zástupce muže viní, že zavražděného napadl s dalšími lidmi ve společné koupelně. Řezal ho do obličeje a žádal peníze, o které ho podle něho okradl. Spor pokračoval v hotelovém pokoji, kde obžalovaný muže bodl do hrudníku. Z hluboké rány silně krvácel a za chvíli zemřel. Útočník pak na dvacet let zmizel. V Německu si otevřel bistro. Teď odmítá, že by měl se smrtí někdejšího známého cokoliv společného.

Krajský soud v Ostravě se případem zabývá od loňského prosince, kauza teď pokračuje výslechem svědků. Sleduje ji redaktor Jiří Loučka.