Jihomoravskou ČSSD povede nově zvolený Zdeněk Dufek

Jižní Morava - Novým šéfem jihomoravské ČSSD je od víkendu Zdeněk Dufek. Dřívější předseda krajského finančního výboru nahradil ve funkci Václava Božka, který veřejně podporuje celostátního lídra Bohuslava Sobotku. Ten se proto vyslovil proti volbě Zdeňka Dufka, jenž naopak sympatizuje s hejtmanem Michalem Haškem.

Zdeněk Dufek byl předsedou dozorčí rady firmy Cejiza, která pro kraj hromadně nakupuje služby. Posléze se stal členem kontrolního výboru a nově i předsedou krajské ČSSD. Dlouhé roky spolupracuje s hejtmanem Michalem Haškem, který se nejpozději na jaře musí rozhodnout, zda zůstane i nadále jihomoravským hejtmanem, nebo se bude plně věnovat poslanecké funkci.

„Respektuji výsledek tajné volby předsedy krajské organizace. Měli jsme více kandidátů a věřím, že Zdeněk Dufek bude novou energií. Pevně věřím, že svojí prací dokáže centrálnímu vedení i jihomoravské sociální demokracii, že nám pomůže projít volebním rokem,“ prohlásil jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Právě volby jsou prioritou i pro nově zvoleního krajského předsedu. „Příští rok nás čekají evropské, komunální a senátní volby, takže se musíme nachystat. Nastal čas pracovat. Nejlepší na stmelení kolektivu bude společná práce,“ uvedl Zdeněk Dufek, který zvítězil nad Václavem Božkem, jenž svou funkci obhajoval. Dufek získal 94 a Božek 74 hlasů.

Jihomoravský hejtman Michal Hašek
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Zdeněk Dufek a někdejší lídr krajských sociálních demokratů Václav Božek jsou dva hlavní kandidáti na post hejtmana, pokud by se Michal Hašek rozhodl tuto funkci uvolnit. Lhůtu má do jara příštího roku, sám přitom naznačil, že se tak dlouho rozhodovat nebude. „Budeme to řešit, až záležitost nastane. Já budu prosazovat, aby byl co největší konsenzus a nemůže to být tak, že kandidát A zvítězí nad kandidátem B o těsný počet hlasů,“ zavázal se Dufek.

„Z úst pana primátorka Onderky zaznělo, že jako možného nástupce vidí náměstka Václava Božka, určitě je to jméno, o kterém budeme debatovat,“ potvrdil Dufek. Václav Božek se dnes ke změnám ve vedení strany nevyjádřil. Podle politologa Lubomíra Kopečka, se vnitrostranická krize může táhnout ještě velmi dlouho. „Haškovské křídlo si na jihu Moravy vytvořilo velmi pevné zázemí, které mu umožňuje expandovat a obnovit svou pozici na celostátní úrovni,“ pronesl Kopeček.

Celostátní předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se proti nové volbě Zdeňka Dufka částečně ohradil. Podle jeho slov by se stoupenci Michala Haška měli nějaký čas držet spíše zpátky, protože událostmi po tzv. lánské schůzce poškodili dobré jméno strany. Jihomoravská ČSSD je se svými zhruba třemi tisíci členy třetí největší organizací sociální demokracie v zemi.