Na olomouckém výstavišti kácí kvůli bezpečnosti stromy

Olomouc – Na olomouckém výstavišti Flora kácejí dřevorubci stromy kvůli jejich špatnému stavu. Některé stromy musí odstranit i kvůli rekonstrukci výstavního pavilonu a okolním úpravám. Jeden ze stromů zase svou korunou zasahoval do elektrického vedení tramvajové trati a hrozilo, že větve dráty poškodí.

22. ledna 2009 zavalil ve Zlíně padající strom sedm lidí, kteří čekali na zastávce trolejbusu. Dva školáci kvůli vážným zraněním zemřeli. Aby podobnému neštěstí zabránili, kácí teď dřevorubci poškozené stromy na olomouckém výstavišti Flora. „Nechali jsme stromy posoudit a z odborného posudku se ukázalo, že to jsou stromy, které mají řadu bezpečnostních rizik, jako jsou dutiny, tlakové vidlice a podobně,“ říká provozní náměstkyně Výstaviště Flora v Olomouci Naděžda Krejčí.

Dřevorubci stromy postupně ořezávají. Jsou při tom velmi opatrní, aby něco nepoškodili. Stromy, které dělníci kácí, tady stály už v době, kdy se stavěl pavilon A olomouckého Výstaviště Flora. Podle odhadů mají více než 50 let. Staré stromy, které dřevorubci pokácely, už na jaře nahradí nové.

Reportáž Martina Laštůvky (zdroj: ČT24)

Odhadnout, které stromy by mohly někoho ohrozit, ale není jednoduché. „Důležité je pohybovat se v tom prostředí denně, takže už trošku člověk vidí, jak na tom ten který strom je. Stoprocentní jistotu ale nemáte nikdy,“ dodává Naděžda Krejčí.

Právě olomoucká Flora má na starosti kontroly stromů v Čechových, Smetanových a Bezručových sadech, které tvoří prstenec kolem centra města. Už nyní jsou vytipované další stromy, které musí dřevorubci pokácet.