Lipník nad Bečvou má nové kulturní centrum

Lipník nad Bečvou – Už zítra se v Lipníku nad Bečvou otevře nové společenské centrum Echo. Vzniklo z prostor bývalého kina Svět a potřebnou částku 32 milionů korun zaplatilo samo město.

Ještě před rokem by si omšelé budovy v centru města náhodný chodec zřejmě nevšiml. Dnes se původní orlovna z dvacátých let minulého století stává chloubou Lipníku nad Bečvou. Budova nebyla památkově chráněná, a tak z ní při opravách zbyly jen obvodové zdi. Vznikl společenský centrální sál s galerií, která jej propojuje do moderně řešeného předsálí se šatnou, barem a sociálními zařízeními.

Interiérová i exteriérová světla stylově sjednotila umělecká kovářka Kristýna Habermannová. Vytvořila je z ocelového plechu, ve kterém pak jednotlivé kompozice vyřezávala laserem. Vůbec všechny zdejší exponáty odkazují na propojení Lipníku a nedalekého hradu Helfštýn, který je evropským centrem uměleckého kovářství. Součástí oprav byla i demolice přilehlého letního kina. Město tak získalo nový prostor pro průchod z centra.  Před vstupem také upoutá plastika historického gramofonu od Martina Štellera.

Reportáž Lenky Kratochvílové (zdroj: ČT24)

Pro Lipník je budova Echa už druhou významnou stavbou, kterou se podařilo ve městě opravit. Před třemi lety zde otevřeli bývalou konírnu s unikátní střešní zahradou ze 16. století. Dodnes ji navštívilo na 40 tisíc lidí.

Akustiku nového sálu společenského centra vyzkouší už tento týden houslistka a zpěvačka Iva Bittová. Lístky na její koncert jsou však už beznadějně vyprodané.