Lesníci musí hlídat vánoční stromky před zloději

Křtiny/Valašské Meziříčí – Stejně jako každý rok musí lesníci hlídat stromky před nájezdy zlodějů. Nastražují fotopasti, některé stromky stříkají zapáchající látkou, nebo jim řežou větve, aby nebyly atraktivní pro zloděje. Ve Valašském Meziříčí dokonce úplně zakázali vstup do lesa.

Tři týdny před svátky není rušno jen v obchodech a na vánočních trzích, ale i daleko od měst. Lesy totiž berou útokem zloději, kteří si chtějí domů přinést vlastnoručně uříznutý stromek. Mladé stromy, které v lesích rostly několik let, padají před Vánoci rychle k zemi.

V lesích na Brněnsku jsou lesníci na nohou ve dne v noci. Zloději jim každý rok ukradnou zhruba desítku stromků. Při jejich ochraně používají několik metod, nesmí mezi nimi chybět fotopasti. „Instalujeme je na příjezdových cestách. Fotopasti zachytí jakýkoli pohyb a odešlou SMS zprávu na mobily lesníků. Ti jsou schopni hned reagovat a zabránit lupu,“ řekl Pavel Podlipný ze Školního lesního podniku Masarykův les Křtiny. Za krádež stromku zlodějům hrozí až několikatisícová pokuta. 

Hlídky, postřiky, ořez – lesníci brání stromky různě

Ta ale neodradí všechny zloděje, lesníci proto používají i speciální postřik. „Jsou to přírodní látky, které ovšem zloděj nepozná. Za normální teploty venku nejsou cítit, ale v pokojové teplotě po pár hodinách začne stromek nepříjemně zapáchat, radost z něj zloděj na Štědrý večer mít nebude,“ popsal lesník Podlipný. Takto ošetřený stromek totiž začne ve vyhřátém bytě nesnesitelně zapáchat po zkaženém másle.

Vstup Ivy Zigmundové z lesa u Křtin (zdroj: ČT24)

Nejúčinnějším způsobem ochrany je podle lesníků ořez větví. Nesouměrný stromek se jako vánoční dekorace do bytů zlodějů nehodí, zásah mu však nevadí. „Stromek znehodnotíme odstřižením několika větviček. Neublíží mu to, mladé stromky jsou schopné se rychle zacelit. Je to levná a účinná metoda, ostříhané chvojí se navíc dá použít na dekorace nebo věnce,“ vysvětlil Podlipný. Kvůli útokům zlodějů podle něj nejvíc trpí mladé porosty jedlí a borovic, zato smrk tak atraktivní není.

Stromky obvykle kradou jednotlivci, s nájezdy organizovaných skupin se u Křtin nesetkali. „Na všech cestách máme závory, zloději nemají šanci se sem dostat, a v rukách větší množství stromků neodnesou,“ dodal lesník Podlipný. Aby zloději nenadělali v lese škodu, sami lesníci po celé republice poráží vybrané stromky a nabízí je za symbolickou cenu. Lidem pak krádež nestojí za námahu a lesníkům nehrozí, že jim zloději poničí lesní porost. Stromky totiž stejně musí vyřezat, aby zbylé mohly lépe zakořenit a růst. Lidé tak mají šanci pořídit si vánoční stromek třeba jen za korunu.

Do lesa nesmí, stromek si ale za peníze uřežou na plantáži

K nejradikálnějšímu kroku přistoupili ve Valašském Meziříčí. Od začátku prosince tam město vyhlásilo zákaz vstupu do městských lesů – ten se týká jehličnatých porostů, které jsou mladší dvaceti let. „Dřív tu zloději kradli ve velkém. Podle toho, kolik stromů chybělo, to vypadalo na celý odvezený náklaďák. Od té doby, co se vyhlašuje zákaz, se krádeže objevují pouze jednotlivě,“ řekl Petr Čtvrtníček z Městských lesů a zeleně.

Omezení vstupu do lesa popisuje ředitel Marek Netolička (zdroj: ČT24)

Lidé však o možnost procházky zimní přírodou nepřijdou, nesmí pouze sejít z cesty. Území je vyznačené tabulemi, zákaz bude platit až do Štědrého dne a dohlédnou na něj městští strážníci. Lidé si stromek budou moct uřezat na vyhrazené plantáži, která je mezi Podlesím a Brňovem. Otevře se zítra odpoledne. Stromek z plantáže vyjde na 150 až 500 korun, u hypermarketů přitom stojí téměř dvojnásobek. O vánoční stromek z plantáže je tak velký zájem. „Jezdí sem už i hodně lidí ze vzdálenějších končit. Jeden zákazník přijel dokonce až z jižních Čech,“ prozradil ředitel Městských lesů a zeleně Marek Netolička. 

Vánoční stromek
Zdroj: ČT24/Vojtěch Rejl