Nově zvolení poslanci zařizují své regionální kanceláře

Jižní Morava - Možnost popovídat si se svým poslancem přímo v regionu, za který byl zvolen, to je hlavní smysl regionální kanceláře, v níž má být poslanec k zastižení v úředních hodinách. Z třinácti nových krajských poslanců, kteří vzešli z podzimních voleb, mají svou jihomoravskou kancelář zatím jen dva.

Jedním z nově zvolených poslanců, který si již pořídil svou regionální kancelář v Břeclavi je například Miloslav Janulík (ANO). „Každý týden je jeden den práce poslance vyčleněný na práci v regionu a v tom regionu musí mít nějaké zázemí,“ vysvětlil důvod pro zřízení kanceláře Janulík.

Ze všech 118 poslanců-nováčků má svou kancelář zatím jen polovina, většinou to chtějí stihnout do konce letošního roku. Peníze předem od Poslanecké sněmovny ale nedostanou. Ta náklady proplatí až podle nájemní smlouvy, kterou si poslanec vyjedná. Nárok přitom má až na tři místnosti.

Jiří Mihola popisuje svou budoucí regionální kancelář (zdroj: ČT24)

Svou regionální kancelář zatím nemá ani poslanec Jiří Mihola (KDU-ČSL). „V této místnosti bude moje poslanecká kancelář. Už by byla i vybavená, ale čekáme na rozhodnutí Rady města Brna o pronájmu, a to by mělo být hotovo během 14 dní,“ zavázal se Mihola, za nějž zatím úřaduje alespoň asistentka. Svou kancelář přitom plánuje otevřít přímo v sídle lidovců.

Do Brna se stěhuje také staronový poslanec a jihomoravský hejtman Michal Hašek, který coby reprezentant sociální demokracie přemístí svou kancelář ze Znojma, za něž kandidoval v minulém volebním období. Ani ve Zlínském kraji zatím nemají všichni noví poslanci své jednací místnosti. Ze sedmi nováčků vlastní regionální kancelář teprve čtyři.