Tenisovou extraligu obohatí Berdych, chybět bude Štěpánek nebo Kvitová

Prostějov – Tenisová extraliga možná naposledy přivítá tolik tenisových hvězd. Titul bude obhajovat Agrofert Prostějov v čele s Tomášem Berdychem a světovou pětkou Agnieszkou Radwaňskou z Polska. Soutěž však zápasí s nevhodným termínem i nižšími finančními odměnami. Chybět budou Radek Štěpánek, Petra Kvitová nebo Lucie Šafářová, kteří dali před začátkem sezony u protinožců v Austrálii přednost přípravě v teple. Přímý přenos finále nabídne 19. prosince ČT sport a náš web.

„Nepodařilo se nám prodloužit smlouvu s loňským a předloňským titulárním partnerem, kterým byla Česká spořitelna. Nahradila ji společnost Bonver. Finanční odměny pro jednotlivé týmy budou nižší. Přesto je na dosud neuzavřených soupiskách 23 hráčů z první stovky světového žebříčku,“ uvedl Tomáš Vostárek, jednatel pořádající společnosti Marin Sports.

V loňském ročníku činila dotace extraligy čtyři miliony korun. Letos si šest nejlepších týmů na odměnách rozdělí 800 tisíc. „Snížení finančních odměn považuji za nepříjemnou záležitost. Hráčská kvalita dosud dodaných soupisek se nesnížila. Je však otázkou, zda týmy nastoupí s hráči, kteří jsou na soupisce uvedeni,“ poznamenal Petr Huťka, šéf Přerova a prezident Asociace extraligových tenisových klubů.

Stáhne se Prostějov?

Jedním z důležitých argumentů výhody prosincového termínu extraligy byla možnost rozehrání se v kvalitních zápasech. Jenže i tato přednost pomalu mizí. Například suverén soutěže Prostějov přehodnotil svoje projekty na příští dva roky a extraliga v nich ustupuje do pozadí.

„Letos naposledy vrhneme všechny síly a prostředky, abychom získali extraligový titul. V dalších letech budeme upřednostňovat mládežnické tituly. A našim nejlepším tenistům umožníme, aby se připravovali tam, kde potřebují. Nechceme je tlačit do toho, že musejí ze zámoří přiletět na pár dní domů jen kvůli extralize. Buď se najde pro extraligu jiný termín, nebo budeme zvažovat, v jaké sestavě nastoupíme,“ prohlásil šéf prostějovského klubu Miroslav Černošek.

V týmu Prostějova se před třemi lety objevila tehdejší světová jednička Caroline Wozniacká, v minulosti za něj hrála třeba Martina Hingisová. I proto má klub už dvanáct titulů. Loni porazil ve finále Prechezu Přerov 5:0 a triumfoval popáté za sebou.

Na soupisce Agrofertu Prostějov jsou Berdych (7. na světovém žebříčku), Philipp Kohlschreiber (22.), Andreas Seppi (25.). Jarkko Nieminen (39.), Florian Mayer (40.), Jiří Veselý (85.), Jan Hájek (106.), Radwaňská (5.), Karolína Plíšková (71.), Kristýna Plíšková (129.), Petra Cetkovská (138.), Tereza Smitková (210.) a Barbora Krejčíková (342.). Kapitánem týmu bude Jiří Novák, který ještě na sklonku své kariéry před třemi roky pomohl jako hráč Prostějovu k titulu. „V roli kapitána to bude trochu jiné. Jsem daleko klidnější, na lavičce toho moc nejde ovlivnit. Snažím se vytvořit si v týmu pohodu,“ podotkl Novák.

Od 13. do 15. prosince jsou na programu kvalifikační skupiny v Liberci a v Milovicích. Vítězové postoupí do semifinálových skupin v Přerově a v Prostějově, kde se 19. prosince odehraje finálový zápas. O den později budou v Přerově vyhlášeni vítězové ankety Zlatý kanár. Podle pravidel musejí v utkání nastoupit do dvouher minimálně dva domácí hráči a nejvýš čtyři cizinci. Diváci mají na všechny zápasy včetně finále vstup zdarma.

Program tenisové extraligy 2013:

Základní skupiny (13.-15. prosince):

Skupina C (Milovice): Spartak Jihlava, LASVIT, TK Neridé.

Skupina D (Liberec): Liberec, LTC Pardubice, Mariánské Lázně.

Semifinálové skupiny (16.-18. prosince):

Skupina A (Prostějov): Agrofert Prostějov, Sparta Praha, vítěz skupiny D.

Skupina B (Přerov): Precheza Přerov, I. ČLTK Praha, vítěz skupiny C.

Finále (19. prosince, Prostějov): vítěz skupiny A - vítěz skupiny B.