Vlaky uvěznil v pražském depu požár, železnice se zotavovala celé dopoledne

Praha/Olomouc – Když měly ráno vyrazit na své linky, stála řada pražských vlaků ještě na odstavném nádraží a lokomotivy spočívaly v depu. Z odstavného nádraží Jih i z depa vede cesta na hlavní nádraží přes Vršovice, kde se ale nad ránem stala nepříjemná nehoda – vzplál služební vagon, poškodil trakční vedení a celé nádraží vyřadil z provozu. V ranní špičce proto zůstaly některé středočeské regionální železniční linky částečně neobsloužené, dálkové vlaky sice nakonec vyjely, ale s velkým zpožděním. Během dopoledne se podařilo trať ve Vršovicích částečně zprůjezdnit a zpoždění postupně vymizela. Zcela bez omezení však bylo nádraží až ve dvě odpoledne. Vršovický požár nebyl jedinou ranní komplikací na železnici. Trať z Olomouce na Přerov zastavila nehoda – netrpělivý chodec vstoupil na přejezd, když právě přijížděl vlak. Trať byla kvůli nehodě několik hodin neprůjezdná.

Pražská výluka: Požár odřízl depo

Více než s hodinovým zpožděním odjely z Prahy ranní vlaky do Žiliny a Vídně, spoj do Lince měl zpoždění dokonce hodinu a půl. Dvanáct osobních vlaků odřekly České dráhy na nejvytíženější příměstské lince Praha–Beroun a na dalších linkách zrušily jednotlivé spoje. To vše se stalo kvůli požáru jednoho starého služebního vagonu v nejméně vhodnou dobu – po čtvrté ráno, v době, kdy začíná denní provoz a přes Vršovice projíždí z Odstavného nádraží Jih a vršovického depa jedna souprava za druhou.

Podle informací Českých drah vzplál vůz za jízdy mezi Uhříněvsí a Vršovicemi a na vršovickém nádraží poškodil trakční vedení. „Došlo k požáru služebního vozu, který se používá v nákladní dopravě,“ přiblížil mluvčí drah Radek Joklík. Trať potom zůstala průjezdná pouze po jedné koleji, nádraží bylo na čas zcela uzavřeno a celá oblast zůstala bez proudu.

Postupně se začala situace zlepšovat a Správa železniční dopravní cesty alespoň částečně depo s hlavním nádražím opět propojila. Již po osmé oznámil mluvčí SŽDC Marek Illiaš, že jsou v provozu tři koleje vršovického nádraží. K poledni již největší krize pominula a většina vlaků už jela bez většího zpoždění. Omezení provozu ale nadobro skončila až před druhou. „Výhledově by všechny vlaky mohly jezdit podle jízdního řádu kolem patnácté až šestnácté hodiny,“ naznačil Illiaš.

Požár dřevěného služebního vagonu ČD Cargo narušil železniční dopravu v Praze
Zdroj: ČT24

Olomoucká výluka: Nehoda na přejezdu zablokovala koridor

Před šestou ráno se stala nehoda – na přejezd mezi Olomoucí a Grygovem vstoupil neopatrný chodec. „Vlak Leo Expressu srazil člověka na přejezdu zabezpečeném závorami i světly,“ řekl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Kvůli nehodě se na trati, která vede z Olomouce na Přerov a dále na Ostravu či Otrokovice, zcela zastavil provoz. Před desátou hodinou se ale trať opět podařilo zprůjezdnit.

České dráhy kvůli mimořádné výluce zavedly náhradní autobusovou dopravu. Přesto se u Olomouce nadobro zpozdili cestující, které nepostihla výluka v Praze. „Několik dálkových spojů nabralo zpoždění od 40 do 60 minut,“ uvedla mluvčí ČD Kateřina Šubová.

Informace o zpoždění:

Mluvčí SŽDC Marek Illiaš o omezení na železnici (zdroj: ČT24)
Vydáno pod