Zaměstnavatelé a odboráři chtějí Ciencialu jako zmocněnce pro kraj

Praha - Zástupci Rady hospodářské a sociální dohody navrhli ministra průmyslu a obchodu v demisi Jiřího Ciencialu na pozici vládního zmocněnce pro Moravskoslezský kraj. Obnovit funkci zmocněnce regionů ohrožených vysokou nezaměstnaností chtějí sociální demokraté.

„Zaměstnavatelé a odboráři se shodují na dřívějším generálním řediteli Třineckých železáren, který se ve funkci ministra výrazně angažuje při řešení problémů regionu spojených se záměrem OKD ukončit těžbu na Dole Paskov," potvrdil mluvčí Svazu průmyslu a dopravy Milan Mostýn.

Zaměstnavatelé navrhují prostřednictvím členů svazu využít také Evropský globalizační fond a fond na rekvalifikace. „Bude dobré přeškolit některé nezaměstnané, které naše firmy nutně potřebují," naznačil viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Pavel Juříček.

Jiří Cienciala je rodákem z Vendryně na Frýdecko-Místecku, vystudoval systémové inženýrství na Vysoké školy báňské v Ostravě. Po škole nastoupil v Třineckých železárnách, kde se postupně vypracoval až na generálního ředitele. Firmu řídil čtrnáct let - do roku 2011, poté byl zvolen do dozorčí rady. Působí také v Radě pro výzkum, vývoj a inovace, v dozorčí radě asociace Hutnictví železa, ve Svazu průmyslu a dopravy a dalších orgánech a radách. Deset let externě učil na VŠB-TU Ostrava, je rektorem soukromé Vysoké školy podnikání v Ostravě, působí ve vědeckých radách ostravských vysokých škol.

Kancelář zmocněnce měl region už v minulých letech. Post vládního zmocněnce pro Ostravsko zastával v letech 2000 až 2006 Vítězslav Zamarský. Toho krátce vystřídal bývalý sociální demokrat Petr Wolf, který je nyní odsouzený za zneužití dotace a skrývá se v cizině. Úřad v roce 2006 zrušila vláda Mirka Topolánka.

Vydáno pod