Lesníci hlídají revíry před zloději stromků

Valašské Meziříčí – Lesníkům začíná vánoční shon. Ve dne i v noci až do Štědrého dne musí střežit stromky před zloději. Ve Valašském Meziříčí zakázali v lese chodit mimo vyznačené cesty. Radnice tak chce zamezit krádežím vánočních stromků.

Cedule s nápisem zakazujícím vstup do lesa jsou teď ve Valašském Meziříčí takřka nepřehlédnutelné. Poslední z nich upevňovali lesníci dnes. Zákaz vstupu před vánočními svátky tady platí už několikátým rokem, radnici se opatření vyplatilo. „Dříve se kradlo ve velkém. Po tom vyhlášení zákazů už je to pouze jednotlivě,“ informuje Petr Čtvrtníček ze společnosti Městské lesy a zeleň.

Legálně řezat stromky ve Valašském Meziříčí můžou nyní už jen lesníci. Ostatním hrozí pokuta až 15 tisíc korun. Na jiném místě si ale mohou lidé stromek legálně prořezat. Radnice totiž před lety ve městě založila plantáže vánočních stromků. „Jezdí nám tady hodně lidí už i ze vzdálenějších končin. Tuším, že nejvzdálenější zákazník byl odněkud z Jižních Čech,“ uvádí ředitel společnosti Městské lesy a zeleň Marek Netolička.

Reportáž Gabriely Sluštíkové (zdroj: ČT24)

Poptávka přitom často převyšuje nabídku. Důvod je zřejmý, cena stromků z plantáže se pohybuje mezi 150 až pěti sty korunami. U hypermarketů stojí jehličnany dvojnásobek.