Vojáci v Šenově vyvinuli výjimečné vozidlo - robota

Šenov u Nového Jičína – Ve Vojenském opravárenském podniku v Šenově u Nového Jičína vyvinuli prvního velkého robota, který bude moci sloužit téměř všem složkám české armády. Robot může v budoucnu sloužit například i záchranným složkám. Projekt je zatím v začátcích, výroba by se ale mohla rozjet nejpozději do dvou let.

Ještě před dvaceti lety stály v prostorách Vojenského opravárenském podniku (VOP) tanky. Od roku 2009 byla výrobní hala zaplněná pandury. Nyní se po podnikovém areálu prohání první robot. Vyvinul ho stejný tým odborníků, kteří pracovali na tancích i obrněných transportérech. Robot váží zhruba tunu a uveze dalších čtyři sta kilo. Ovládá ho operátor pomocí joysticku. „Jedná se de facto o chytré vozidlo, které bude v plném provedení plně autonomní, tzn. soběstačné,“ vysvětluje ředitel vývoje VOP Pavel Mikunda.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

Robot má na sobě dvě kamery. Ta menší slouží člověku, který ho ovládá, ta větší umí snímat okolí. Využívat ho budou moci v podstatě všechny armádní složky. Pohon má na všech šest kol, projede tak téměř každým terénem. „Může být v provedení bojového vozidla, může být v provedení průzkumného, ženijního vozidla. Množství použití není prakticky omezeno,“ dodává Pavel Mikunda.

„Robotika je určitě ve světě trend, ale v našem případě je to samozřejmě záměr. Našim cílem jsou totiž i duální projekty, tzn. roztáhnutí se i do oblasti civilního použití,“ uvádí ředitel VOP Šenov Adolf Veřmiřovský. Malé roboty už v misích využívá třeba americká armáda. Ta česká by s novým modelem mohla začít pracovat v průběhu jednoho až dvou let.