Sněžný drak pozval do kina malé diváky z dětských domovů

Brno - Odvážné srdce a sobecká povaha se proti sobě utkají v nové dobrodružné pohádce Sněžný drak. Na její televizní premiéru se diváci mohou těšit o letošních Vánocích. Roli prvních kritiků svěřilo brněnské studio České televize dětem z dětských domovů, klokánků a pěstounských rodin. Uspořádalo pro ně mikulášskou projekci.

„Skočíme spolu?“ pohlédla princezna nad hlubokou propastí na prince. „Hm, radši postupně,“ odvětil jí váhavě, načež se princezna bez váhání s křikem rozběhla do neznáma. Jestli princ dodržel slovo a následoval ji, zatím prozrazovat nebudeme.

Odvážná princezna Laura a princ Jan, který se každou noc mění v létajícího netvora - to jsou hrdinové pohádky Sněžný drak. Do kina Art v Brně děti přišli pozdravit herec Petr Lněnička a režisér Eugen Sokolovský mladší.

„Pohádka je o lásce jako o té největší síle, která hýbe nejenom námi, ale snad celým světem,“ řekl režisér. Sněžný drak je podle něj ideální pohádkou pro vánoční atmosféru. „Kdy jindy než o Vánocích lidé věří v zázraky? Cesta za láskou je v pohádce trnitá, ale ono to tak často bývá i ve skutečném životě,“ dodal Eugen Sokolovský ml.

Režisér Eugen Sokolovský ml. o pohádce Sněžný drak (zdroj: ČT24)

Herec „na drátku“

Aby princ Jan prolomil své dávné prokletí, které ho dílem nedokončeného kouzla zasáhlo jen napůl, nebude mu stačit „pouze“ srdce princezny. Především bude muset překonat sám sebe.

„Je bojácný a záleží mu hlavně na sobě. To mě právě bavilo, dělat takový to, jak se člověk bojí sám o sebe, nebo že je jájínek. Přišlo mi to docela vtipné,“ míní představitel prince Jana Petr Lněnička.

Pohádka Sněžný drak
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Herci ovšem při natáčení moc do smíchu nebylo. Při tréninku jízdy na koni upadl a zlomil si ruku. Jelikož nechtěl zmařit natáčení, lékaři mu zlomeninu zpevnili pomocí drátů. „Pár minut před scénou, kde šermuji, jsem rukou sotva pohnul. Před kamerou jsem se ale musel tvářit, jakoby nic,“ prozradil dnes už s úsměvem.

„Měli jsme prostě prince na drátku,“ vtipkoval při projekci i Eugen Sokolovský ml.

Jak se pohádka Sněžný drak líbila malým divákům? (zdroj: ČT24)

Když už drak, tak pořádný

Malé diváky na filmovém plátně okouzlila krásná princezna v podání Petry Tenorové, bohaté kostýmy, ale také speciální efekty. Digitální animace draků si brněnské studio nechalo vyrobit na zakázku.

„Když už byl drak napsaný ve scénáři, tak nemohl vypadat hloupě. Musel to být drak jako skutečný. Dnešní světová produkce nám předvádí kdejaká kouzla a dokonalé triky, i my jsme se snažili být v tomto na úrovni. Věřím, že se to podařilo a toho draka se divák až lekne,“ zdůraznil režisér.

Pohádka Sněžný drak
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Sněžný drak na obrazovky přiletí o Prvním svátku vánočním. V sobotu 28. prosince se diváci mohou těšit i na reprízu loňské úspěšné pohádky Šťastný smolař, kterou v Brně natočil režisér Jiří Strach. Obě pohádky nedávno získaly ocenění na 45. filmovém a televizním festivalu Oty Hofmana v Ostrově.