Jazzový muzikant Kurt Elling zazpíval Brňanům s Vojtěchem Dykem

Brno – Své předvánoční turné včera zahájil brněnský jazzový orchestr B-Side Band. Hudebníci si na ně pozvali zpěváka Vojtěcha Dyka, ale i špičku světového jazzu – skladatele a zpěváka Kurta Ellinga. Sestava odehraje ještě pět koncertů v Česku i Rakousku, Brňané si koncert vychutnají dnes večer v Janáčkově divadle. Včera se už muzikanti představili v Mahenově divadle v rámci zakončení 6. ročníku festivalu Moravia Music Fest.

Moravia Music Fest hostil letos devět zahraničních hostů, mezi nimi právě Kurta Ellinga. Včera zazpíval v doprovodu orchestru B-Side band pět písniček, s Vojtěchem Dykem stihl i společný duet. Spolupráce hudebníků tím ale nekončí – dnes v Janáčkově divadle zahájí své předvánoční turné.

Kurt Elling se na spolupráci s Dykem a B-Side Bandem těšil. „Jsou skvělá kapela a pozvali mě. Budu zpívat s mým kamarádem Vojtěchem. Je to skvělý kluk, kapela hraje dobře, funguje tu přátelství. Pak je snadné říct ano,“ řekl Kurt Elling. Hraní v zahraničí ho prý baví. „Je to součást radosti ze života a z toho, že jsem na turné. Rád dělám hudbu s lidmi po celém světě a navazuji s nimi přátelství. Je to nádherná věc,“ popsal Elling. České publikum podle něj výrazně odlišné není. „Každý člověk má své srdce, život, příběh, bolesti. Mou prací je zahrnout tohle všechno. Vážím si toho, že jsem zpátky v České republice,“ dodal Elling.

No comment: Vojtěch Dyk a Kurt Elling v Mahenově divadle (zdroj: ČT24)

Zkušenost ocenil i Dyk. „Když jsme si povídali v hotelu na baru, došlo mi, že ten jeho obrovský svět plný všech lidí, které zná, se zmenšil do toho baru. Utvrdilo mě to v tom, že všechno je možné. Zvlášť co se týče jazzu a improvizace, všechno je hrozně jednoduché, tedy aspoň to tak vypadá. Určitě mě to někam posune,“ řekl Vojtěch Dyk. B-Side Band spolupracoval s Ellingem už před dvěma lety, kdy byl hlavní hvězdou Moravia Music Festu. „Setkali jsme se kvůli festivalu a tím se otevřela možnost spolupráce i do budoucna. Letos přijel a my se moc těšíme na turné. Je to inteligentní a vtipný člověk, včera už jsme zpívali u cimbálovky, pobyt tady si užívá,“ prozradil kapelník B-Side bandu Josef Buchta.

Předvánoční turné bude podle Buchty komornější než loni, láká i na novou scénu. „Nebude to o žádné laserové show, dramaturgie bude ucelenější a víc jazzová. Oproti loňskému turné nebo letním festivalům máme 85 procent nových věcí,“ sdělil Buchta. Turné má v následujících dnech ještě tři zastávky v Praze a Vídni, všechny koncerty už jsou ale vyprodané. 

Kdo je Kurt Elling

Americký jazzový zpěvák, textař a skladatel získal v roce 2009 cenu Grammy za nejlepší jazzové album „Dedicated to You“. Hudbě se věnuje od 90. let minulého století, nasbíral celkem devět nominací na Grammy. V časopise Down Beat vede anketu kritiků, ti jej také považují za nejlepšího jazzového zpěváka současnosti. Narodil se v roce 1967 v Chicagu, v posledních letech žije v New Yorku. Vydal celkem deset alb, zatím poslední z loňského roku se jmenuje „1619 Broadway - The Brill Building Project“. Spolupracoval s hudebníky jako David Amram, Bob Belden, Jon Hendricks, George Freeman nebo Charlie Hunter. K nim se teď zařadí i český zpěvák Vojtěch Dyk.

Vydáno pod